29 Aralık 2014 Pazartesi

Kale DEKOR

Çizgi Desenli, Hazır Renkli Sıva

Tanımı

Akrilik emülsiyon esaslı, içte ve dışta kullanılabilen, mala ile uygulanan ve mala ile desen verilen, kalın çizgi desenli, dekoratif, hazır renkli sıvadır.

Özellikleri

— Suya dayanıklıdır.

— Dışarıdan içeriye su geçirmemesine rağmen, içerideki nemi dışarıya atabilme kabiliyeti ile binaların nefes almasını sağlar.

— UV, aşırı soğuk veya sıcak, yağmur, kar, nem gibi ağır hava şartlarından etkilenmez,
kabarmaz, çatlamaz, renkleri solmaz.

— Alkaliye dayanıklıdır.

— Malanın hareket yönünün değiştirilmesi ile elde edilen yatay, düşey veya çizgi desenleri ile oldukça dekoratiftir.

— Solvent içermediği için kokmaz, insan ve
çevre sağlığına zarar vermez.

kaynak : http://www.kalegrubu.com.tr/UserFiles/Image/products/groups/manto/pdf/shape.pdf

17 Aralık 2014 Çarşamba

Plastik Örtü ile Yapılan Su Yalıtımı Uygulamaları

Plastik esaslı örtüler genelde yüzeye yapıştırılmazlar. Tek kat uygulanırlar. Ancak gerektiğinde yüzeye mekanik tespit ile irtibatlandırılırlar. Özel durumlarda satha yapıştırılırlar. Yüzeye irtibatlandırılmayan detaylarda koruyucu geotekstil ve 5 cm kalınlığında çakıl serilmelidir. Beton yüzeylerde, betonun kimyasal yapısından (pH'ından) korunması ve yüzeyde muhtemel pürüzlerden etkilenmemesi amacıyla beton ile örtü arasına, üzerinde gezilmeyen çatılarda 200-300 gr/m2, üzerinde gezilen çatılarda ise 500 gr/m2 geotekstil keçe serilir. Yapının fonksiyonu için gerekli bağlantı noktalarında plastik örtüler için, bitümlü örtülerinkine benzer özel yardımcı malzemeler geliştirilmiştir (Köşe elemanları, süzgeç, boru geçiş elemanları, dilatasyon elemanları vs.) Ban plastik örtüler bitüm ile uygulanabilirken, genelde lastik örtüler (PVC esaslı) aşağıda tanımlanan üç ana yöntemle uygulamaları yapılır.

EL FÖN MAKİNESİ (Leister)

Değiştirilebilen çeşitli ağızlarda, sıcaklık ayarlı hava üfleyen bu cihaz ile örtüler bini yerlerinden el silindiri baskısı yardımıyla kaynak yapılır.

THF SOLVENT

Solvent sürülerek örtülerin yapıştırılma prensibine dayanır. Daha çok metal düşey yüzeylerde yapılan bir uygulamadır.

ROBOT MAKİNESİ

Sıcak hava üfleme ile kaynak prensibine dayalıdır. Kendi kendine örtü ek yeri boyunca yürüyen makineler ile yapılan uygulamalardandır. Hava basınç testi için çift kaynak yapan modelleri vardır.
BİNİLER
Serbest serim veya tamamen yapıştırmalı uygulamalarda biniler 5 cm veya örtülerin fabrikada imalat esasında işaretlenen ölçüsünde bindirilerek yapıştırılır. Raptet ile veya lama ile tespit uygulamalarında tespitin cinsine göre 6-12 cm arasında bindirilerek yapıştırılır. Hava basınç testi uygulaması istenilen biniler için robot makine ile çift kaynak esasına göre 10 cm bini yapılır. Arada bırakılan boşluğa 5 dakika süre ile 2 bar test basıncı uygulanır. Kabul edilebilir basınç kaybı sınırı %20'dir. Fön veya solvent ile Yapıştırma işleminden sonra tornavida ağzı ile yapışma kontrolü yapılır. Yapışmayan yerler ince uçlu fön ağzı ile tekrar yapıştırılır. Daha sonra bini hizası boyunca PVC pastası uygulanır. Enine bindirme binilerin bir çizgi oluşturmasına izin verilmez. Mutlaka şaşırtma yapılmalıdır Şaşırtmalar enine veya boyuna eksenlerde olabildiği gibi yardımcı bir örtüden de yararlanılabilir.
MEKANİK TESPİTLER
Üzerinde ayrıca bir koruyucu elaman yer almayan ve yüzeye yapıştırılmayan plastik örtülerle su yalıtımı yapılan teras çatılarda rüzgarın vakum etkisine karşı plastik örtülerin taşıyıcı zemine mekanik olarak tespit edilmeleri zorunludur. Mekanik tespitler, pul ve vidadan oluşan raptetler ile noktasal olarak veya özel laması ve vidasıyla şeritsel olarak uygulanırlar. Mekanik tespit yoğunluğunu ve yerleştirme planını, binanın yüksekliği, bölgenin hakim rüzgar şiddeti, bina planının geometrik formu ve en/boy orantı faktörleri belirlenmektedir. Mekanik tespit planında üç ayrı yoğunluk bölgesi öngörülür. Bunlar köşe bölgesi, kenar bölgesi ve oda bölgedir.
Mekanik tespitlerin belirlenmesinde pratik bir formül olarak, türbülans oluşan köşe bölgelerinde m2' ye 8 adet, kenar bölgelerinde 6 adet ve orta bölgelerinde ise 4 adet tespitten daha az olmamasına dikkat edilmelidir. Rüzgarlı bölgelerde 1 adet emniyet olarak eklenmesinde yarar vardır. Noktasal tespitler dar enli örtülerde bini altında kalacak şekilde kullanılırken, özel lama ile şeritsel tespitler geniş enli örtülerde, örtü boyunca ve üstten uygulanır. Daha sonra üzerleri ayrıca kapatılır. Plastik örtülerde temel ve çatı detay prensipleri bitümlü örtülerde olduğu gibidir. Ancak temellerde, düşey perde duvarlarında satha yapıştırılmayıp özel ankrajları ile asılması ve ek yerlerinin örtülerek yapıştırılması suretiyle uygulanır.

15 Aralık 2014 Pazartesi

Doğalgaz faturasını düşürmenin yolları

Çatınızı uygun bir yalıtım malzemesi ile yalıtın.

Duvarlarınıza mantolama yaptırın.

Pencerelerinizde çift cam ya da çift pencere kullanın. Pencerelerin ve dışa açılan kapıların kenarlarını uygun bir plastik sünger malzeme ya da kağıt bantlarla kapatın.

Isı verimliliği yüksek radyatör seçin.

Radyatörlerinizin önüne ve üstüne eşya, mobilya, mermer koymayın, üstlerini kapatmayın. Perdelerin de radyatörlerin önünü ve üstünü kapatmamasına dikkat edin.

Periyodik olarak radyatör temizliği ve kombi bakımını yaptırın.

Sadece evde olunan vakitlerde kombiyi yakmak ya da sıcaklık ayarını yapmak için kombiyi açıp kapatma yanlışlığına düşmeyin. Kış başladığında, kombinizi çalıştırma ihtiyacı hissettiğiniz tarihten itibaren mevsim sonuna kadar düşük sıcaklıkta sürekli açık kalması öneriliyor. - Normalde oturma odaları için 22 santigrat derece, yatak odaları için 20 santigrat derece sıcaklık öneriliyor. Ancak oda sıcaklığının 1 santigrat derece düşürülmesi halinde toplam yakıt tüketimi yüzde 7 düşüyor.

Öte yandan doğalgaz faturasını düşürmek için binaların ısı yalıtımı da önemli XPS Isı Yalıtımcıları Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, ısı yalıtımı yaptıracak vatandaşları levha kalınlığı konusunda bilgilendiriyor. ‘Yalıtım tasarruftur’ kampanyası başlattıklarını açıklayan Dernek Başkanı Eruslu, Türkiye genelinde 16 milyon yalıtımsız bina olması nedeniyle her yıl 10 milyar dolarlık ithal enerjinin boşa gittiğine dikkat çekti. Isınma ve soğutma faturasını düşürmek isteyenler dikkat! İstanbul’da ısı yalıtımında 5 cm yerine 10 cm kalınlığında levha kullanarak, yıllık doğalgaz faturasını 1500 liradan 750 liraya düşürebilecek

kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27706071.asp

12 Aralık 2014 Cuma

Isı Yalıtımı Yangında da Koruyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dr. Robert Murjahn Enstitüsü Bilimsel Araştırma Merkezi (RMI – Türkiye) işbirliğiyle, dış ısı yalıtım sistemlerinin yangın performansını ölçmeyi amaçlayan “Full Scale” yangın testleri ülkemizde ilk kez gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, TSE temsilcileri, akademisyenler ve çeşitli sektör temsilcilerinin katılımıyla Kayseri İncesu Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirilen testlerde ülkemizde yaygın olarak kullanılan dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin yangına olan dayanımı Türkiye’de ilk defa “gerçek bina ölçekli bilimsel metotlar” ile test edildi.

Neden Yangın Dayanımı, Neden Gerçek Ölçekli Yangın Testleri?

Binalarda kullanılan malzemeler bir yangın esnasında kuşkusuz ki yangının ilerlemesini hızlandırmaktan ziyade, yavaşlatıcı, geciktirici veya engelleyici rol oynamalıdır. Yangının binanın bölümleri arası ilerlemesini geciktirici malzemeler ve uygulama teknikleri mevcut. Ancak uygulanan her teknik veya kullanılan her malzemenin belirli bir ek maliyetinin olmasının yanı sıra, bunlar binanın ömrü, dayanımı veya güvenliği açısından ek sakıncalar doğurabiliyor. Bu sebepten dolayı, binaların yangına karşı güvenliğini teknik olarak “en azami” seviyede kılan uygulamalar yerine, teknik ve ekonomik olarak “en optimum” seviyede kılan uygulamaların tespit edilmesi gerekiyor.
En optimum malzemelerin ve uygulama tekniklerinin tespit edilebilmesi için, yangın testlerinin gerçekçi olması, malzemeleri doğru değerlendirmesi gerekiyor. Ülkemizde yürürlükte olan standartlar bu anlamda yeterli olmamasına karşın, birçok Avrupa ülkesinde yaygın olarak yapılan “gerçek bina ölçekli yangın testleri” sayesinde doğru değerlendirmeler yapılabiliyor ve en optimum malzemeler ve uygulama teknikleri tespit edilebiliyor.

Bir İlk: Devlet – Özel Sektör İşbirliği ile Yangın Testleri

7 Kasım 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dr. Robert Murjahn Enstitüsü işbirliği ile yapılan yangın testleri, devlet – özel sektör işbirliği ile yapılmış, doğru malzemeleri ve uygulama tekniklerini bilimsel metotlar ile tespit etmek için yapılmış bir çalışma olması itibarı ile Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Bakanlık, sorumlu olduğu yönetmelik düzenlemelerinde doğru adımlar atabilmek için bilimsel testleri referans almış ve sonuçları doğru değerlendirmek için testlere bizzat iştirak etmiştir. Bu işbirliği, Bakanlığın yaptığı titiz çalışmanın ve bilimsel sonuçlara olan inancının göstergesidir.

Testlerde çeşitli tipte dış cephe ısı yalıtım (mantolama) sistemlerinin yangına tepkisi tespit edilmiştir. Yaklaşık 5 saat süren testleri titizlikle takip eden ve sonrasında açıklama yapan Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, “Biz burada enerji verimli, sürdürülebilir, güvenli bir bina için özellikle dış cephe sistemlerinin güvenilirliğini test etmiş bulunuyoruz. Bu deney sonucunda elde etmiş olduğumuz verilerle de düzenleyeceğimiz kanun, yönetmelik ve mevzuatlarda değerlendirmede bulunacağız.” dedi. Selami Merdin devamında “Farklı kombinasyonlarda uygulanmış dış cephe sistemlerinin yüzey yangın yürümesini gerçekleştirmediğini, yangının yayılmasına katkı vermediğini gözlemlemiş bulunuyoruz.” açıklamasında bulundu.

Tüketiciler Spekülasyonlara Değil Bilimsel Sonuçlara İtibar Etmeli

Ülkemizde ilk kez bu kadar büyük ölçekte yapılan testlerde her biri 25 m2 ve toplamda 100 m2 büyüklüğündeki dört farklı tip mantolama sistemi Avrupa standartlarına göre yangın testine tabi tutuldu. Test esnasında 5,5 metre yüksekliğindeki test yüzeylerinin sıcaklığı ve cephede alev ilerlemesi olup olmadığı gözlemlendi. İlk testte 5 cm EPS, ikinci testte ise 5 cm taşyünü içeren mantolama sistemleri yaklaşık 30’ar dakika boyunca test edildi. Test sonucunda 5 cm EPS sistem ile 5 cm taşyünü sistem aynı yangına dayanım performansı sergiledi ve testleri geçti. 10 cm EPS ve yangın bariyerli olarak 12 cm EPS içeren diğer mantoma sistemleri de diğerleri ile aynı performansı sergiledi ve testleri geçti.

Dr. Robert Murjahn Enstitüsü Bilimsel Araştırma Merkezi (RMI – Türkiye) Müdürü Güneş İnan, test sonrası yaptığı açıklamada “Mantolama sistemlerin yangın karşısında gösterdiği dayanım, sadece kullanılan ısı yalıtım malzemesine indirgenmemeli. Yaptığımız testler, yangın performansının ağırlıklı olarak cephenin en dış katmanını oluşturan sıva ve güçlendirme amaçlı sıva içine gömülü file tarafından belirlediğini gösteriyor. Bu sonuçlar, tüketicilerin mesnetsiz bilgilere değil bilimsel sonuçlara itibar edilmesinin önemini ortaya koyuyor.” dedi.

Doğru Malzeme, Doğru Uygulama

Güneş İnan devamında “Bu testler bize Türkiye’de son 15 yıldır doğru malzemeler ve doğru uygulama teknikleri ile yapılan milyonlarca metrekarelik mantolama uygulamalarının yangın açısından güvenli olduğunu işaret ediyor. Test sonuçları, EPS içeren mantolama sistemlerinin yükseklik sınırı veya bina tipi kısıtlaması olmadan tüm binalarda güvenle kullanılabileceğini gösterdi. Ülkemizde son yıllarda uygulama standartları ve mesleki yeterliliklerin belgelendirilmesi konusunda çok önemli adımlar atıldı, ancak bunların yaygınlaştırması için hem devletimizin hem de özel sektörün üzerine düşen görevler var.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Yeni İş Güvenliği Paketi’nde Mesleki Yeterlilik Kurumu aracılığıyla yapılan mesleki belgelendirmeye verdiği destek son derece anlamlı. Mantolama uygulamalarının belgelendirilmiş uygulamacılar tarafından yapılması, hem uygulama kalitesini hem de uygulama esnasında iş güvenliği kurallarına uyulması yönünde kişisel bilinci artırıyor. Bu bağlamda, doğru malzemelerin belgelendirilmiş uygulamacılar tarafından uygulanması konusunda ısrarcı olmalıyız. Doğru uygulamalara olan güvenin de, doğru olmayan uygulamalar veya bilimsel dayanağı olmayan bilgiler dolayısı ile erozyona uğramasına izin vermemeliyiz.” dedi.

İngiltere Örnegi

Büyük çaplı “full scale” testlere duyulan ihtiyaç konusunda sorulan soruya Güneş İnan “Ülkemizde ve Avrupa’daki standartlar, mantolama sistemlerinin gerçek yangın dayanımını tespit etmek için yeteri değil. İngiltere, Almanya, Avusturya gibi birçok ülkede bu tür büyük ölçekli testler uzun yıllardan beri yapılıyor. Ülkemizdeki mantolama sistemlerinin de bu testlerden geçmesi ve Bakanlığın hazırladığı yönetmelikler vasıtasıyla, özellikle yangın riski yüksek olan binalarda bu testlerde başarılı olmuş sistemlerinin kullanımına izin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İngiltere’deki yönetmelikler 18 metreden yüksek binalarda sadece bu tür testlerden geçmiş cephe sistemlerinin kullanılmasına izin veriliyor. Bilimsel yöntemlere ve testlere dayalı benzer düzenlemeler ülkemizde de olmalı.” dedi.

Alanımızda Takip Eden Değil, Takip Edilen Olmak İstiyoruz

Türkiye mantolama pazarı son 10 yıl içerisinde hızlı bir büyüme sonucu Avrupa’nın en büyük mantolama pazarı haline gelmiş durumda. Avrupa Isı Yalıtım Sistemleri Derneği EAE’ye göre Türkiye’de 2013 yılında 63 milyon m2 mantolama uygulaması yapılmış olmasına karşın, en yakın takipçileri arasında yer alan Polonya’da 40 milyon m2, Almanya’da ise 36 milyon m2 mantolama uygulaması yapıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Güneş İnan, “Mantolama pazarının ulaştığı büyüklük, ülkemizde enerji verimliliğine verilen önemin göstergesi. Bu son derece memnuniyet verici. Ulaştığı pazar büyüklüğü dolayısı ile ülkemiz Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri tarafından örnek gösterilir konuma geldi. Bu da son derece memnuniyet verici. Biz ancak bununla yetinmek istemiyoruz. Ülkemizin pazar büyüklüğü olarak elde ettiği liderliği, teknik alanlarda elde edeceğimiz liderlikler ile sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Biz her alanda takip eden değil, takip edilen olmak istiyoruz. Kanun ve yönetmelikler de buna dahil.” dedi.

Ülkemizin 2023 yılı Enerji Verimliliği hedeflerine ulaşabilmek için önemli bir yere sahip olan dış cephe ısı yalıtım sistemleri son kullanıcılara ekonomik kazancın ötesinde birçok fayda sağlıyor.
Yangın testini başarıyla geçen dış cephe ısı yalıtım sistemleri ayrıca sağladığı fayda ve avantajlar konusunda da ön plana çıkıyor.

Dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin fayda ve avantajları;
- Isı yalıtımı binadan dışarıya ısı kaybını azaltıyor, enerji tasarrufu sağlıyor.
- Ortalama % 50 yakıt tasarrufu sağlıyor ve kendini 2 ila 5 yılda amorti ediyor.
- Sadece kış aylarında yakıt giderlerini değil, yazın da soğutma giderlerini azaltıyor.
- Mekânlarda ısının dengeli dağılımını sağlıyor.
- Konut içindeki dengeli ısı dağılımı sayesinde, yaşanan mekânlarda rutubetsiz, sağlıklı ve konforlu yaşam ortamı oluşmasını sağlıyor.
- İç yüzeylerde terleme sonucu küflenme, siyah leke oluşması ile sıva ya da boyaların kabarmasını engelliyor.
- Yapının dayanıklılığını sağlayarak ömrünü uzatıyor.
- Binanın onarım masraflarını azaltıyor.
- Binanın dış cephesini güzelleştiriyor.
- Atmosfere giden karbondioksit miktarını azaltarak, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor.

kaynak : http://www.gazetevatan.com/isi-yalitimi-yangina-karsi-da-koruyor-698896-emlak/

11 Aralık 2014 Perşembe

Kanal ve Göletlerde Su Yalıtımı

Doğal zemin üzerinde veya betonarme döşeme üzerinde oluşturulacak suni göletlerde polimer bitüm membranlar, su kaçaklarını engellemek amacıyla kullanılabilir. Doğal zeminde sıkıştırılmış dolgu üzerine membranların zarar görmesini engelleyecek bir ayırıcı tabakadan sonra iki kat polyester keçe taşıyıcılı polimer bitüm membran birbirine tam yapıştırılarak yüzeye serbest olarak serilir.

Üzerine koruyucu olarak yine ayırıcı tabakadan sonra koruma betonu dökülür. Betonarme döşeme üzerine de aynı yöntemle uygulama yapılabilir. Gölet su yalıtımlarında suyun basıncı ile membranların kaymasını engellemek amacıyla kenar hatlarda, basınç kuyuları oluşturulmalıdır. Kanaletlerde sıkıştırılmış zemin dolgusu üzerine yine iki kat polimer bitüm membran ile su yalıtımı gerçekleştirilir.

Tüm yalıtım uygulamalarında yukarıda bahsedilen malzemelere alternatif olarak yeni geliştirilen polimer esaslı poliüretan köpük malzemeler de bulunmaktadır. Bu tip yeni geliştirilen malzemelerle betonarme yapıların neredeyse tüm bölgelerine su yalıtımı yapmak mümkündür. Yüzey hazırlıkları tamamlanmış olan yapıya özel uygulayıcılar tarafından sprey poliüretan kopuk malzemesi uygulanarak su yalıtımı işlemi gerçekleştirilmektedir.




10 Aralık 2014 Çarşamba

Yangın Yönetmeliği

Bakanlar Kurulunun 27.11.2007 gün ve 2007/12937 sayılı kararı ile resmi gazetenin 19.12.2007 gün ve 26735 sayılı sayısında yayınlanan “Binaların yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’’ ve bakanlar Kurulunun 10.08.2009 gün ve 2009/15316 sayılı kararı ile resmi gazetenin 9.09.2009 gün ve 27344 sayılı sayısında yayınlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümleri ile kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlenmiştir.

YÖNETMELİĞE GÖRE BİNALARIN KULLANIM SINIFLARI

Konutlar,
Konaklama amaçlı binalar,
Kurumsal binalar,
Büro binaları,
Ticaret amaçlı binalar,
Endüstriyel yapılar,
Toplanma amaçlı binalar,
Depolama amaçlı tesisler,
Yüksek tehlikeli yerler,
Karışık kullanım amaçlı binalar

YÖNETMELİĞE GÖRE TEHLİKE SINIFLANDIRMASI

Düşük Tehlikeli Yerler : Düşük yangın yüküne ve yanabilirliğe sahip malzemelerin bulunduğu, en az 30 dakika yangına dayanıklı ve tek bir kompartıman alanı 126 m2’den büyük olmayan yerlerdir. 
Orta Tehlikeli Yerler : Orta derecede yangın yüküne ve yanabilirliğe sahip yanıcı malzemelerin bulunduğu yerlerdir. 
Yüksek Tehlikeli Yerler : Yüksek yangın yüküne ve yanabilirliğe sahip ve yangının çabucak yayılarak büyümesine sebep olacak malzemelerin bulunduğu yerlerdir.  

YÖNETMELİĞE GÖRE KULLANILACAK YAPI MALZEMELERİNİN ÖZELLİKLERİ

Yangına karşı güvenlik bakımından, kolay alevlenen yapı malzemelerinin inşaatta kullanılmasına müsaade edilmez. Kolay alevlenen yapı malzemeleri, ancak, bir kompozit içinde normal alevlenen malzemeye dönüştürülerek kullanılabilir.
Duvarlarda iç kaplamalar ile ısı ve ses yalıtımları; en az normal alevlenici, yüksek binalarda ve kapasitesi 100 kişiden fazla olan sinema, tiyatro, konferans ve düğün salonu gibi yerlerde ise en az zor alevlenici malzemeden yapılır. Dış kaplamalar, 2 kata kadar olan binalarda en az normal alevlenici, yüksek bina sınıfına girmeyen binalarda zor alevlenici ve yüksek binalarda ise zor yanıcı malzemeden yapılır. Yüksek binalarda ıslak hacimlerden geçen branşman boruları hariç olmak üzere, 70 mm’den daha büyük çaplı tesisat borularının en az zor alevlenici malzemeden olması gerekir.
YÖNETMELİĞE GÖRE KAÇIŞ GÜVENLİĞİ ESASLARI
İnsanlar tarafından kullanılmak üzere tasarlanan her yapı, yangın veya diğer acil durumlarda kullanıcıların hızla kaçışlarını sağlayacak yeterli kaçış yolları ile donatılır. Kaçış yolları ve diğer tedbirler, yangın veya diğer acil durumlarda can güvenliğinin yalnızca tek bir tedbire dayandırılmayacağı biçimde tasarlanır. 
Her yapının, yangın veya diğer acil durumlarda yapıdan kaçış sırasında kullanıcıları, ısı, duman veya panikten doğan tehlikelerden koruyacak Şekilde yapılması, donatılması, bakım görmesi ve işlevini sürdürmesi gerekir. 
Her yapıda, bütün kullanıcılara elverişli kaçış imkânı sağlayacak şekilde, yapının kullanım sınıfına, kullanıcı yüküne, yangın korunum düzeyine, yapısına ve yüksekliğine uygun tip, sayı, konum ve kapasitede kaçış yolları düzenlenir. 
Her yapının içinde, yapının kullanıma girmesiyle her kesimden serbest ve engelsiz erişilebilen şekilde kaçış yollarının düzenlenmesi ve bakım altında tutulması gerekir. Herhangi bir yapının içinden serbest kaçışları engelleyecek şekilde çıkışlara veya kapılara kilit, sürgü ve benzeri bileşenler takılamaz. Zihinsel engelli, tutuklu veya ıslah edilenlerin barındığı, yetkili personeli sürekli görev başında olan ve yangın veya diğer acil durumlarda kullanıcıları nakledecek yeterli imkânları bulunan yerlerde kilit kullanılmasına izin verilir. 
Her çıkışın açıkça görünecek şekilde yapılması, ayrıca, çıkışa götüren yolun, sağlıklı her kullanıcının herhangi bir noktadan kaçacağı doğrultuyu kolayca anlayabileceği biçimde görünür olması gerekir. Çıkış niteliği taşımayan herhangi bir kapı veya bir çıkışa götüren yol gerçek çıkışla karıştırılmayacak şekilde düzenlenir veya işaretlenir. Bir yangın hâlinde veya herhangi bir acil durumda, kullanıcıların yanlışlıkla çıkmaz alanlara girmemeleri ve kullanılan odalardan ve mekânlardan geçmek zorunda kalmaksızın bir çıkışa veya çıkışlara doğrudan erişmeleri için gerekli tedbirler alınır.  
YÖNETMELİĞE GÖRE YANGIN ALGILAMA VE UYARI SİSTEMLERİNİN ESASLARI
Yangın uyarı sistemi; yangın algılama, alarm verme, kontrol ve haberleşme fonksiyonlarını ihtiva eden komple bir sistemdir. Yangın algılama sisteminin ve parçalarının TS EN54’e uygun olarak üretilmesi, tasarlanması, tesis edilmesi ve işletilmesi şarttır. 
Yangın uyarı sistemini oluşturan bütün kabloların ve uzak kontrol ve denetim merkezlerine iletişim maksadıyla kullanılan bütün hatların; kopukluk, kısa devre ve toprak kaçağı gibi arızalara karşı sürekli olarak denetim altında tutulması gerekir. 
Yangın uyarı sisteminin herhangi bir sebeple devre dışı kalması hâlinde, tekrar çalışır duruma getirilinceye kadar korumasız kalan bölgelerde ilave güvenlik personeli ile denetim yapılır ve gerekli tedbir alınır.