11 Aralık 2014 Perşembe

Kanal ve Göletlerde Su Yalıtımı

Doğal zemin üzerinde veya betonarme döşeme üzerinde oluşturulacak suni göletlerde polimer bitüm membranlar, su kaçaklarını engellemek amacıyla kullanılabilir. Doğal zeminde sıkıştırılmış dolgu üzerine membranların zarar görmesini engelleyecek bir ayırıcı tabakadan sonra iki kat polyester keçe taşıyıcılı polimer bitüm membran birbirine tam yapıştırılarak yüzeye serbest olarak serilir.

Üzerine koruyucu olarak yine ayırıcı tabakadan sonra koruma betonu dökülür. Betonarme döşeme üzerine de aynı yöntemle uygulama yapılabilir. Gölet su yalıtımlarında suyun basıncı ile membranların kaymasını engellemek amacıyla kenar hatlarda, basınç kuyuları oluşturulmalıdır. Kanaletlerde sıkıştırılmış zemin dolgusu üzerine yine iki kat polimer bitüm membran ile su yalıtımı gerçekleştirilir.

Tüm yalıtım uygulamalarında yukarıda bahsedilen malzemelere alternatif olarak yeni geliştirilen polimer esaslı poliüretan köpük malzemeler de bulunmaktadır. Bu tip yeni geliştirilen malzemelerle betonarme yapıların neredeyse tüm bölgelerine su yalıtımı yapmak mümkündür. Yüzey hazırlıkları tamamlanmış olan yapıya özel uygulayıcılar tarafından sprey poliüretan kopuk malzemesi uygulanarak su yalıtımı işlemi gerçekleştirilmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder