18 Ağustos 2015 Salı

Arsa Payı Nasıl Hesaplanır

Arsa payı, konum, cephe, büyüklük, eve yapılmış yenilikler vb. durumlara göre bağımsız bölümlere verilen ortak mülkiyet payıdır. Arsa payı kentsel dönüşümde biraz karışık ilerleyen bir konu olarak görülüyor. Arsa payı işleyişinde çoğu zaman sonuç istenildiği gibi gitmiyor ve birçok taşınmazda bu sebepten dolayı mahkemelerde arsa payı düzeltimi davaları açılıyor. Çoğu kat malikinin kafasında arsa payı hesaplama sorusu var. Bunları gidermek adına aşağıdaki örneğimizi inceleyebilirsiniz.

Arsa Payı Nasıl Hesaplanır

Örneğimizde, Arsanın toplam metrekaresi 615’dir. Bina 5 bağımsız bölümden oluşuyor. Size ait olan 4 nolu bölümdür. Tapu kağıdında dairenin arsa payı 17/84 yazıyor. Buradaki 84 toplam arsa payını ifade etmektedir. Bu yazılan değerlere bakarak hesap aşağıdaki şekilde gerçekleşir. Aşağıda sadece size ait olan daireye verilen arsa payı ve bağımsız bölümlere göre dağılımı gösterilmektedir.
Size ait olan dairenin arsa payını tapu dairesinden de öğrenebilirsiniz. Kanunlara göre arsa payları orantılı olmalıdır. Orantılı bir şekilde dağıtılmadığı ya da bir bölüme arsa payı verilmediği hallerde daire sahibi arsa payının tekrardan gözden geçirilmesi için mahkemeye başvurabilir.
Bize ait olan arsa payı hesaplama formülü = Toplam m2 / Toplam Arsa Payı x Evin Satış Değeri
615/84 x 17= 124,464 m2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder