18 Ağustos 2015 Salı

Müteahhit Firmaları

Müteahhit (Yüklenici), projeyi üstüne alan ve taahhüt ettiği işi yapacağının sözünü yasal olarak sözünü veren kişi, kurum veya kuruluştur. Müteahhit; yüklenici, üstlenici, başkası için yapı müteahhit ve ticaretle ilgili bir işi yapmayı üstüne alan kimse yüklenici, üstlenici anlamına gelmektedir. Arapçada müteahhid kelimesinden gelmektedir.
Müteahhitler inşaat işlerinde genelde kat karşılığı sistemi uygularlar. İlk olarak arsa sahibi veya maliklerle anlaşma sağlanır, daha sonra o arsaya yapılacak bina için plan yapılır, yapılan plana belediyeden ruhsat sağlanır. Bulunan alanda hali hazırda yapı mevcutsa yıkımı gerçekleşir ve harfiyat alınır. Her şey uygun hale geldikten sonra inşaat süreci başlar. Ülkemizde kayıt dışı çalışmalar, haksız rekabetler nedeniyle, müteahhitlerin inşaatı alt veya taşeronlar eliyle yürütmeleri yararlı bir yöntemdir.
Müteahhitlerin taşeron ve alt yüklenici seçerken, ya tanıdık ve denenmiş alanların tercih edilmesi, ya da yaptıkları işlerin görülmesi ve incelenmesi, gösterdikleri referansların çok titiz kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca, Müteahhitler ( Yükleniciler) taşeron ve ikinci yüklenicileri teklif aşamasından itibaren her yönleri işe yakından izlemeli kontrol etmeli, gerektiğinde desteklemeleri gerekmektedir.

Müteahhit Firmaları

İşin verileceği müteahhit firma veya kişinin de seçimi pek kolay değildir. Bazı müteahhit firma veya kişiler yeterli sermeye bulunmaması, deneyimsiz olması, süreci iyi bilmemesi sebebiyle; eksik-aksak işler, malzeme ve ekipman, inşaat işçileri, iş güvenliği vb. durumların üstüne düşülmemesi sebebiyle süreci büyük sıkıntıya sokabilir.
Özellikle, İstanbul müteahhit firmaları için araştırmanın çok iyi yapılması gerekmektedir. Müteahhit Firmaları seçerken dikkat edilecek hususlar;

  • Referansların tartışmasız iyi olması
  • Geçmişte yaptığı projelerin ayrıntılı incelenmesi
  • Konusu ile ilgili teknik elemanlara ve organizasyona sahip olması
  • Proje için bütün masrafları karşılayacak finansal bir yapıya sahip olması
  • Organizasyon içinde işi yapacak tüm ekibin uzman olması
  • İyi niyetli, dürüst ve güven veren bir yapıda olması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder