31 Ekim 2012 Çarşamba

Dış Cephe Mantolama

Dış cephe mantolama uygulamaları nda, uygulamanın kısa sürede ve dogru olarak yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bu nedenle, planlama asamasında özenli ve detaylı bir çalısma yapmak gereklidir. Öncelikle yalıtım uygulanacak yüzeyler düzgün olmalıdır. Yüzey egriligi 2 cm’yi geçmemeli, bu degerden daha fazla olan egrilikler ve yüzeyde bulunan büyük hasarlar ve çatlaklar, özel sıva uygulaması ile ortadan kaldırılmalıdır.

Uygulamaya baslamadan önce yüzey, toz ve yag gibi yapısmayı azaltıcı maddelerden arındırılmalı, döküntü ve kabarmıs yüzeyler fırçalanarak temizlenmelidir. Uygulama yapılacak yüzey tamamen kurumus olmalıdır. Uygulama yapılırken yagmur, rüzgar ve dogrudan günes ısıgına maruz kalmayacak sekilde korunması gerekmektedir. Cepheyi korumak için iskele agı kurulması önerilir. Saglıklı bir uygulama yapılabilmesi için uygulanacak duvarın ortam sıcaklıgının +5 0C ile +30 0C sınır degerleri aralıgında olmasına dikkat edilmelidir. Isı yalıtım levhaları duvar yüzeyine yapıstırma ve dübelleme yolu ile uygulanmadan önce, yüzeyin yeterli derecede yapısma kuvvetine sahip oldugu tespit edilmelidir.

Cephede açık kalan bölgeler, pencere, kapı, denizlikler, çatı kenarları ve balkonlar saglıklı bir sekilde yalıtılarak ısı yalıtım mantolama malzemesine herhangi bir yerden su sızarak ıslanması önlenmelidir. Özellikle tadilatlarda; cam, ahsap, alüminyum ve diger mevcut yapı elemanlarının uygulama sırasında zarar görmemesi için örtülerek korunması; yagmur oluklarının, son katı uygulanmıs sistemden en az 5 cm dısarıda olacak sekilde, yalıtım uygulamadan önce insa edilmis olması, iskele kullanımlarında, iskele kelepçelerinin uzunlugunun sistem kalınlıgına uygun olması, isçi emniyeti açısından duvar ve iskele arasındaki mesafenin yeterli olması ve iskele kelepçeleri için açılan deliklerden (deliklerin egri açılmaması) su sızmamasının dikkate alınması gerekmektedir.

Mantolama uygulaması, ıslak ve nemli yüzeylerle, saglam olmayan, gevsek erimekte olan veya 24 saat içerisinde don tehlikesi olan yüzeylere kesinlikle uygulanmamalıdır. Ayrıca uygulamanın amacına ulasması için kullanılacak levhalarda da saglam olmalıdır.

Sorunsuz bir uygulama ve rahat bir çalısma ortamı saglamanın sartlarından birisi de; yalıtım sistemi ne ait elemanların uygun bir sekilde depolanmasıdır. Çalısma süresi boyunca yapıstırıcı, yüzey sıvası ve son kat kaplama malzemelerinin (korunmalı) saklanmasına özen gösterilmeli; yalıtım levhaları, dübel, profil, donatı filesi gibi diger sistem elemanları deforme olmayacak, zarar görmeyecek sekilde muhafaza edilmelidir. Hava kosullarındaki degisikliklerin yapıstırıcı, sıva, son kat kaplama vb.. malzemelerin kuruma ve sertlesme süresini etkileyebilecegi dikkate alınmalıdır.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3838.dis-cephe-mantolama.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder