6 Kasım 2012 Salı

Ahşap Kırma Çatı Mantolama

a) Mertek altına alçı plaka kaplı kompozit mantolama levhaları ile mantolama yapılması Alçı plaka kaplı mantolama levhaları uygun bir testere ile kesilerek montaja hazır hale getirilir ve mertek altlarına oturtularak özel vidalar yardımıyla merteklere tespit edilir. Alçı plaka kaplı mantolama levhaları birleşim yerlerine sıva filesi yapıştırılarak yüzey üzerine alçı sıva uygulanır. Eğer son kat alçı sıva üzerine boya yapılacaksa, alçı sıva üzerine ince bir saten alçı uygulanmasının yapılması önerilir.

b) Mertek arasına şilte formunda mineral yünler ile mantolama,Mertek arasında kullanılan şiltelerin bir yüzü Alüminyum folyo kaplıdır ve folyo kenarlarında 5 cm’lik tespit payı bulunmaktadır. Şilteler kullanılan çatı aralarında, şilte genişliğinde aralıklı döşenmiş mertekler arasına Alimünyum folyolu yüzeyin sıcak tarafa bakacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra şiltenin folyolu yüzeyinin her iki kenarında bulunan 5 cm’lik tespit payları merteklere çivilenir veya zımbalanır. Alçı plaka veya lambri vb. tavan kaplama malzemeleri ile uygulama tamamlanır.

c) Mertek üzerine Polistiren Köpükler ile mantolama yapılması
c.1- Çatı tahtasız uygulama
Kullanılacak mantolama levhası ile aynı kalınlıkta bitiş çıtası, saçak boyunca mertek uçlarına çivi veya vida ile sabitlenir. Yalıtım levhaları, bitiş çıtasından başlayarak mahyaya doğru merteklerin üzerine, merteklere dik yönde yerleştirilir. Levhaların binişlerinin tam oturması ve arada boşluk kalmaması sağlandıktan sonra baskı çıtaları, mantolama levhasının üzerinden merteklere çakılır. Baskı çıtaları, mantolama katmanı üzerinde bir havalandırma boşlugu meydana getirirler. Sağlıklı havalandırma koşullarının sağlanması için baskı çıtaları en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır.
Nefes alan su yalıtım örtüleri saçak seviyesinden mahyaya doğru birbiri üzerine bindirilerek uygulanır. Baskı çıtalarına dik yönde kiremit tespit çıtaları, baskı çıtaları üzerine çivilenir. Kiremit çıtalarının üzerine kiremitler tutturularak uygulama tamamlanır.

c.2- Çatı tahtalı uygulama
Kullanılacak mantolama levhası ile aynı kalınlıkta bitiş çıtası, saçak boyunca mertek uçlarına çivi veya vida ile sabitlenir. Su yalıtım örtüsü, mantolama levhasının altında veya üstüne uygulanabilir.Su yalıtım membranlarının, mantolamaının üzerinde yer alması durumunda; mantolama levhaları, bitiş çıtasından başlayarak mahyaya dogru çatı tahtası veya OSB üzerine, merteklere dik yönde yerleştirilir. Levhaların binişlerinin tam oturması ve arada boşluk kalmaması sağlandıktan sonra baskı çıtaları, mantolama levhasının üzerinden merteklere çakılır. Baskı çıtaları, mantolama katmanı üzerinde bir havalandırma boşluğu meydana getirirler. Sağlıklı havalandırma koşullarının sağlanması için baskı çıtaları en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Nefes alan su yalıtım örtüleri saçak seviyesinden mahyaya doğru birbiri üzerine bindirilerek uygulanir. Baskı çıtalarına dik yönde kiremit tespit çıtaları, baskı çıtaları üzerine çivilenir. Kiremit çıtalarının üzerine kiremitler tutturularak uygulama tamamlanır. Su yalıtım örtülerinin, mantolamanın altında olması durumunda ise; su yalıtım örtüleri çatı tahtası veya OSB üzerine uygulanmaktadir. Burada su yalıtım örtüleri aynı zamanda buhar kesici görevi görürler. Mantolama levhaları bitiş çıtasından başlayarak mahyaya dogru su yalıtımı yapılmış çatı tahtası veya OSB üzerine, merteklere dik yönde şaşırtmalı ve boşluksuz olarak yerleştirilir. Mantolama levhaları; baskı çıtaları yardımıyla, çatı tahtası ve merteklere özel tespit elemanları ile tutturulur. Sağlıklı havalandırma koşullarının sağlanması için baskı çıtalarının kalınlığı en az 4 cm olmalıdır. Baskı çıtalarına dik yönde kiremit tespit çıtaları, baskı çıtaları üzerine çivilenir. Kiremit çıtalarının üzerine kiremitler tutturularak uygulama tamamlanır.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3802.ahsap-kirma-cati-mantolama.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder