6 Kasım 2012 Salı

Dış Duvarlarda Ortadan Isı Yalıtımı

Dış Duvarlarda Ortadan Isı Yalıtımı / Mantolama
İki masif yapı kabuğu ve bunların arasında yer alan ısı yalıtım/mantolama katmanının oluşturduğu çift kabuk dış duvar sistemi "ortadan ısı yalıtımı/mantolama dış duvar olarak adlandırılabilir. Ortadan ısı yalıtım'ı / mantolama dış duvarlar iki değişik şekilde uygulanabilir. Bunlar, birbirinden düşey hareketli bir hava katmanıyla ayrılmış iki masif duvar ve ısı yalıtım tabakasından oluşan çift kabuk dış duvar sistemi (Havalandırmalı. Soğuk) ve iki masif duvar  ve ısı yalıtım tabakasından oluşan, hava boşluğu içermeyen çift kabuk bir duvar sistemidir.

Her iki sistemde, dış ve iç kabuk aynı veya ayrı masif yapı malzemelerinden örülür veya yapılır. Genellikle beton blok ve briketler, dolu tuğla. pres tuğla, klinker tuğla vb ile doğal taş, beton gibi alışılagelmiş malzemeler kullanılır, İç ve dış kabuk yalnız tuğlalardan oluşturulabildiği gibi kabuklardan birisi, tuğla vb diğeri beton, briket vb olabilir veya her iki kabuk betondan yapılır.

Ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlarda, camyünü, taşyünü, ahşapyünü. koyunyünü, mineral lifli plak ısı yalıtım / mantolama malzemeleri, EPS ve XPS sert köpük, poliüretan sert köpük, genleştirilmiş üreformaldehit köpük vb. plak üreten ısı yalıtım malzemeleri, cam köpüğü ya da genleştirilmiş perlit veya verniküit, bims vb taneli yalıtkan dolgu malzemeleri ısı yalıtım malzemeleri olarak kullanılmaktadır. Ancak, taneli dolgu malzemeleri daha çok havalandırmasız dış duvarlar için uygun olan ısı yalıtım malzemesidir.

Ortadan ısı yalıtımı dış duvarlarda, iç ve dış kabuk arasında yapısal ton' bağlantı yoktur. Bununla beraber her iki kabuğun mekanik dayanım açısında birlikte çalışması gerekir. Bunun için, iç ve dış masif katman yeterli sıklıkta metal bağlarla birbirine bağlanır. Bağlanma, duvar örülürken, bağların iç ve iş dış, diğer ucu iç katmana ve karşılıklı aynı düzlemdeki derzlere veya kabukta boşluklara sokularak bağlanır. Bağlar için en uygun metal, bakır,bronz, galvanizli demir ve paslanmaz çeliktir. Bağlantı icin çok değişik boyut ve biçimlerde paslanmaz çelik köşebentler ve özel bağlantı elemanları üretilmektedir.

Ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlar hem iskelet ve uygulanmaktadır. iskelet yapılarda kabuklann her ikisi kalın (iç kabuk), diğeri ince olabilir. Yığma yapılarda ise duvarların yapımı gerektiğinden kabuklardan birisi özel' daha kalın olarak inşa edilmektedir. Havalandırma', çift kabuk dış duvar sistemlerde yer alan katmanında herhangi bir hapsedilmişlik, durgunluk ve nem depolama niteliği olmayıp aksine bir serbestlik, sürekli bir hareket, dolayısıyla da nem taşıyıcılık ve yapıdan aldığı nemi beraberinde yapıdan uzaklaştırıcılık gibi olumlu nitelikler söz konusudur. Burada yapı bileşeni hem konstrüksiyon hem de işlev yönünden hareketli hava katmanı tarafından ikiye bölünmüştür. Iyi bir şekilde havalandırılan hava katmanının ısıl koşulları dış ortamla aynı kabul edilir. Ortadan ısı yalıtımlı ve havalandırmalı çift kabuk dış duvarlarda dış kabuk en az 9 cm, iç kabuk ise en az 11.5 cm kalınlığında olmalıdır. iki kabuk arası en fazla 15 cm'dir. Hava tabakasının en az kalınlığı 4 cm'dir. Isı yalıtım tabakası ise en fazla 11 cm kalınlığındadır. Havalandırmasız dış duvarlarda, sistemi oluşturan tüm malzeme katmanlarına ait nemsel ve ısıl dirençler birbiri arkasından kesintisiz sıralanmaktadır. Bu tür dış duvarlarda rüzgar etkisi altındaki yağmur suyu geçirimli dış kabuk ve derzler yoluyla konstrüksiyona girebilir. Bu su. hem don hasarına ve hem de dış kabuğun iç yüzeyi ile temas halinde olan ısı yalıtım malzemesinin nemlenmesine neden olabilir. kıl konfor koşulları sağlanmış bu duvarlarda soğuk dönemde iç kabuk sıcak, don bölgesinde bulunan dış kabuk ise soğuktur. iç kabuk yavaş, dış kabuk ise hızla soğur. Çiğ noktası ısı yalıtım tabakasının içindedir. Sıcak dönemde ise dış kabuk çok hızla ısınır. Taşıyıcı nitelikteki iç kabuk dış kabuk tarafından korunduğu için yüksek sıcaklıkların etkisi altında değildir. Sıcak dönemde ısı akımına paralel olarak gelişen buhar akımı sonucu, su buharı ısı yalıtım tabakasında yoğuşur genellikle düzlemseldir. Taşıyıcı duvar yıllık sıcaklık farkı nedeni ile çok az genleşir.Dış kabuk, yüksek ısı genleşmelerinin etkisi altındadır ve iç kabuğun ısı depolama yeteneği yüksektir.

Havalandırmalı sistemde dış kabuk için kullanılacak• don etkisine dayanıklı olması ve Su geçirmez (sıkı) nitelik taşıması karşılık iyi bir kılcal emicilik gücüne sahip olması yani iyi bir nem depolayıcı olması gerekir.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3834.ortadan-mantolama.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder