6 Kasım 2012 Salı

Dış Mantolama

Mantolama / ısı yalıtımı binayı çevreleyen kabuk yani dış duvarın dış yüzeyine uygulanır. Bina dış kabuğunu ısıl gerilmelerden koruyarak bina ömrünü uzatır ve ısıtma sistemi kapatıldıktan sonra özellikle konutlarda konfor şartlarının devamını sağlar.

Dıştan mantolamada, ekstrüde polistren levhalar (XPS), duvar yüzeyine reçine katkılı çimento esaslı harçlar ile yapıştırılır. Daha sonra, 1 m2'ye 6 adet gelecek şekilde plastik çivili yalıtım dubelleri ile mekanik fiksaj-tesbit yapılır. Yapıştırmada kullanılan harç ile ince bir sıva yapılır. Bu sıvanın üzerine tüm duvar yüzeyini kaplayacak şekilde alkaliye dayanıklı cam elyafı fıle tatbik edilir. Daha sonra, üzeri tekrar sıvanır ve sıva kuruduktan sonra boyanarak bitirilir. Bu uygulamada sıva kalınlığı asgari 5 mm olmalıdır.

Havalandırmalı giydirme cephelerde, yanıcı ısı yalıtım malzemeleri kullanılıyorsa, her kat hizasındaki mineral yün yangın bariyerlerine ilave olarak her kat döşemesi hizasında metal yangın kesici bantlar kullanılması faydalı olacaktır. Geçirimsiz dış kaplama ile ısı yalıtım malzemeleri mantolama malzemeleri arasında mutlaka havalandırma boşluğu bulunmalı ve muhtemel yoğuşma suyu için drenaj imkanı sağlanmalıdır. Yanıcılık sınıfı Al, A2 ve B1 sınıfı ısı yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Yangına dirençli tespit elemanları ve her kat hizasında 100 mmilik bant halinde mineral yün yangın bariyerleri takviye edilmelidir. Yağmur suyu sızmasına karşı, kaplama arkasında bir membran kullanılıyorsa mutlaka buharı dışarı atan, suyu iç tarafa geçirmeyen (nefes alan su yalıtım membranı) bir membran kullanılmalıdır.

Oturulmakta olan binalarda dış duvarlara iç taraftan ısı yalıtımı mantolama yapılması daha kolay ve ekonomiktir. Bu uygulamalarda mineral yünler ve ekstrüde polistren uygundur. Dış duvarlarda radyatör arkasındaki ısı kayıpları da önemlidir. radyatör arkalarına yansıtıcılı ısı yalıtım levhaları konularak yaklaşık % 5 yakıt tasarrufu sağlanabilir.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3831.distan-mantolama.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder