8 Eylül 2014 Pazartesi

Asgari ısı korunumunun şartları

Batı Almanya’da çatılar için asgari ısı korunumunun normlandırılmış şartları, istisnai olarak kıs değil yaz durumuna göre saptanmıştır. DIN 4108 e göre bir düz çatı için 1,25 m2 oC/kcal (yaklaşık 1,08 K/W) lık asgari ısı geçirim direnci şart koşulmuştur (1965 ten beri). Hafif konstrüksiyonlar için daha büyük değerler istenir.

Yaz mevsimindeki büyük sıcaklık değişmeleri nedeniyle Doğu Almanya’da ayrıca şu sıcaklık amplitüdü azaltmaları şart koşulur:

Soğuk çatıların alt kabukları için v ³ 15
Tek kabuklu çatılar için v ³ 25

Bu sayede hafif bir çatının yetersiz bir ısı yalıtımıyla donatılması engellenmiş olur. Ağır bir çatı için normal bir ısı yalıtımı, fakat çok hafif bir çatıda yeterli amplitüd azaltımını sağlamak için aşırı boyutta bir ısı yalıtımı şarttır. DIN 4108 in aksine yalıtım malzemelerinin ısı teknik özellikleri, sıcaklık amplitüdü azaltması açısından incelenir. Ahşap yünü hafif yapı levhaları veya hafif köpüklü malzeme kullanılması arasında çok fark vardır.

Isı atalet değeri D; 1,0 in altında olan çok hafif tavan, hafif ahşap yünü levhalarla  kaplanacaksa 125 mm lik levhalarla sağlanabilecek 1,40 lık yalıtım değeri gerektirir. Köpüklü malzemeyle örtülecekse fazladan gereken 2,40 lık yalıtım değeri; 90 mm lik köpüklü levhalarla sağlanabilir. Burada her biri 45 mm kalınlığında nitelikli iki köpüklü levha söz konusudur. Isı ataleti 1,0 den büyük olan ağır bir tavan, hafif ahşap yünü levhalarda 0,90, köpüklü levha örtülerinde 1,10 luk yalıtım değerleri gerektirir. Burada sıcaklık amplitüdü azaltması belirleyici kriter olmaktan çıkmıştır. Sabit ısı geçişinin şartı olan asgari yalıtım değerlerinin önemi artmıştır (değerler daha büyüktür). 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder