3 Eylül 2014 Çarşamba

Cephe camı

Cephe camları, hava şartlarından korunum tabakası olarak da kullanılabilir. Isı ile genişleme özelliği, sıkıştırma gerilimlerine karsı hassaslığı ve difüzyon geçirgenliği nedeniyle kullanılmadan önce etraflıca düşünülmelidir. Cephe camının çok şeye karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Yeni yapılar, tozlu ve dumanlı şehir havasında cam cephelerinde çabucak kirlendiğini ispatlamaktadır. Buna karsı oldukça kolay temizlenebilir. Yüksek yapılarda cephe asansörü kullanılır. En çok seramik (erimiş) boyalı (silikat tabakası) camlar, donuk camlar, buzlu camlar, renkli camlar ve arasında plâstik folyo bulunan iki tabakalı bitişik camlar kullanılır.

Takviyeli camlar, darbe, eğilme ve sıcaklık gerilimlerine karsı dayanıklılıklarıyla alışılmış
cama kıyasla daha önemlidirler. Kırıldıkları zaman keskin kırıklara değil küçük kırıntılara ayrılırlar. Renklendirilmiş, özellikle koyu renk camlar ısı absorbe ederler ve bu nedenle de ısınırlar. Güneş ısınlarına maruz kalan bir cam pencere çıkıntılarıyla veya yan kolanlarla kısmen gölgelendirilse bile camı patlatabilecek ölçüde gerilimler meydana gelebilir. Bu nedenle renkli cam, ön gerilimli olarak kullanılmalıdır.

Cephe camı üç ayrı şekilde monte edilir:

1. Duvara direkt olarak harçla tutturulan cam levhalar
2. Duvarın önüne monte edilen çerçeveli cam levhalar.
3. Özel konstrüksiyonlar üzerine yapıştırılan cam levhalar.

Direkt harç içine yatırılan cam levhalar cam mozaikten daha problemlidirler. Bu da kolaylıkla açıklanabilir. Yüzeyleri daha büyüktür, derz oranları cam mozaiğinkinin yüzde onu kadardır. Harç sadece hidrolik değil aynı zamanda elastik olmalıdır. Bu amaca çimento ilaveleriyle ulaşmak istemek yanlış olurdu. Bu iş için 1 : 5 lik bir horasan kireç harcı tavsiye olunur (Çimentosuz).

Açık renk seçilmesi gereken (donuk) cam levhaların arka tarafında harç yatağa daha iyi tutunmayı sağlamak amacıyla oluklar vardır. Buna rağmen sık sık bombeli cam levhalara rastlanmaktadır. Yapı elemanı kabardığı veya büzüldüğü zaman dış tabakaya bu gerilmeler iletilir.

Öte yandan cam tabaka güneş etkisi altında genleştiği zaman duvar bu harekete uymaz. Bu nedenle temas bölgesinde ayrılma gerilimleri doğar. Adezyon kuvvetlerini asar ve tabakayı alt yüzeyden çeker. Levhalar arasındaki derzler yeteri kadar su sızdırmaz yapılamaz. En fazla plâstoelastik bir macunla yalıtılırlar. Bu nedenle sadece kabaca sürülmüş bir sıva üzerine plastik bir macun, kavrama macunu sürülür. Aynı şekilde derzlerde yalıtılır. Böylece –en azından teorik açıdan- tabaka ve duvar arasındaki hareket sınırlandırılır. Asıl problem ise sadece kısa süre için bertaraf edilmiş olabilir çünkü hangi plastik malzeme on senelik dış etki sonucu plastikliğini koruyabilir.

“Sahici” cam cephe, bir çerçeve içine alınıp duvarın önüne monte edilen büyük cam levhalardan oluşur. Bu cephe camı sıkışma etkileri altında kalmadan hareket seklini değiştirebilmelidir, çünkü rüzgâr basıncına, rüzgâr emme kuvvetlerine, sarsıntılara (trafik tireşimleri) ve ses duvarını asan uçakların hava basıncı dalgalarına karsı koymak zorundadır. Bundan başka rengine ve yönlerine göre konumuna bağlı olarak güçlü sıcaklık değişimleri etkisi altındadır.

Çerçevelendirilmiş cam levhaların montajı için su kurallar gereklidir:

•Sadece takviyeli cam kullanılmalı ve
•Duvar ve cam arasındaki hava tabakası ventile edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder