25 Ekim 2014 Cumartesi

Döşemelerde Zorluklar

Bu modern döşeme kaplamalarında sık sık zorluklarla karşılaşılabilir. Bunun nedeni oda ısısında yeniden etkinleşen ve kaplamada fark edilir büzülmelere yol açan Latent (kapalı kalmış = yerleşik) gerilimler olabilir.

Bu sayede kaplama tabakaları arasında geniş, toz toplayıcı derzler meydana gelir ve çirkin bir görünüm arz ederler. Tabakalar birbirlerine kaynatılırsa bu engellenir. Fazla dolgulu kaplamalara kaynak yapılamaz (aynı şekilde lastik kaplamalara da). İyi PVC tabaka ve levhalar birbirlerine sıkıca kaynak edilebilir.

Kaynak olayı modern aletlerle kolaylaştırılmıştır. Kaynak şeritleri renklendirilebilir ve estetik etki arttırılabilir. Böyle kaplamalar üzerinde yoğun bir yaya trafiği olsa bile yıllar boyunca gözle görünür bir aşınma tesbit edilemez.

Yapı pratiğinde bu kaplamalarda kısmen buhar sızdırmazlığın yol açtığı su güçlüklerle
karşılaşılabilir:

a) Kaplamada uzun yarım sosis seklinde kabarcıklar oluşur. Bunlar kaplama yapıldıktan
kısa süre sonra meydana çıkar. alt zeminde hâlâ bol miktarda nem vardır. Kaplama bozulmuştur ve yenilenmesi şarttır.

b) Kaplama işleminden kısa bir süre sonra yuvarlak veya oval kabarcıklar ve tümsekler
oluşur. Nedeni, incelticili yapıştırıcının kalınlığı fazladır veya kaplama altındaki havanın tümü dışarıya çıkartılmamıştır. Bu kabarcıkların şekli nemin oluşturduklarınkinden biraz farklıdır.

c) Kaplama çabuk kirlenir ve kahverengi çirkin bir renge dönüşmeye baslar. Ev kadını işgüzarlıkla kaplamayı çok sık temizlemiştir. Kapama üzerinde kalın bir bal mumu filmi oluşmuş ve toz çekmeye başlamıştır. Çözücü temizleme maddeleriyle bu görüntü
giderilebilir.

d) Kaplama siyah renkli lastik ayak veya tekerleklerle temas edince giderilmesi olanaksız olan koyu renk çizgiler oluşur. Böyle temas noktaları altlıklarla izole edilmelidir.

Bunlar arasında en fazla nem kabarcıklarına rastlanır. İnşaatın hızlı bir tempoda yapılması da nem kabarcıkları oluşması ihtimalini arttırır. Dış ülkelerde betonun üst yüzeyini özel yansıtıcı ve ısı kaynaklarıyla kurutan ve bunun üzerine sızdırmaz kaplama yapan firmalar da mevcuttur. Bir beton sapın üst yüzeyindeki suyu almak karmaşık bir işlem değildir. Fakat hiçbir işe yaramaz çünkü geride kalan nemin yukarı çıkması ve kaplamayı deforme etmesi engellenemez.

Sızdırmaz plastik kaplamalar üzerinde ilkbaharda veya yazın su oluşuyorsa bunun suçlusu nemli sıcak yaz havası olabilir.  Kaplama da soğuk bir tavan üzerinde yer aldığından su yoğuşacaktır.

Daha kaliteli plastik ve elastik kaplamalar daha uzun süre aşınmazlar ve görünüşlerini korurlar. Fakat bunun için uzmanlık isteyen bir bakım şarttır.

Kaynak : GNYAPI


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder