27 Ekim 2014 Pazartesi

Soğuk Depoalrda Fiziksel Bağıntılar

Yapı fiziksel verilerin anlaşılması kusursuz inşaat yapılmasını kolaylaştırır ve çalışır bir detay için gerekli temeli sağlar. Isının yok edilmesi veya soğukluk kalorilerinin oluşturulması ısı oluşturulmasından kat kat pahalıdır. R. Hempel bunun ısı oluşturmaktan 10 ile 15 misli pahalıya mal olduğunu söylemektedir. Bir soğuk deponun çalışırlığı ve buna bağlı olarak ekonomikliği ilk olarak şunlara bağlıdır:

· Termik etki altında kalan yapı elemanlarında etkin bir ısı yalıtımı (izolasyon) ve
· Doğru yerde uygulanan, sızdırmaz olan ve öyle kalan su buharı kesici.

Yalıtmak ve kesmek, soğuk depoların temelini oluştururlar. Son yıllarda soğuk depoların çalışma sıcaklıklarının ne kadar düşürüldüğü düşünülürse bu da yerindedir.

Gıda maddeleri, genellikle derin soğutulur. 1,5 seneye kadar bir depolama süresinden sonra vitamin değerleri ve lezzetleri bozulmadan tazeliklerini korurlar. Derin soğutulan gıda maddeleri için -22o ile -28oC arasında sıcaklıklar, hatta yağlı gıdalar için (-35o) – (-40 oC) lik sıcaklıklar gereklidir. Böylece ısıtılan binalara kıyasla sıcaklık ve buhar basıncı farkları oldukça büyür. Kritik mevsim tabii yazdır.

Soğuk depolar inşasında, genel olarak ısıtılan ev inşasındaki yapı fiziksel kurallar geçerlidir. Hatta bunların önemi daha fazladır. Hatalar sadece teknik değil ekonomik açıdan da kendilerini hemen gösterirler.

Soğuk depolarda iç sıcaklıklar çalışma sırasında sabittir. ± 0 oC ve daha yukarı sıcaklıklarda
çalışan soğuk depolarda, dış sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda dışarıdan içeri doğru bir ısı ve buhar akımı mevcuttur. Bu odalarda kıs mevsiminde ısı ve buhar akımı yönü terstir.

kaynak : GNYAPI


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder