22 Şubat 2013 Cuma

Dış Duvar Isı Yalıtımı


Binaların dış duvarlarından kaybedilen ısı miktarı binanın yüksekliğine göre değişiklik gösterir, bina dış yüzeyi ne kadar yüksekse (dış yüzey büyükse) ısı kayıpları da o oranda artar. Yüksek katlı yapıların dış duvardan kaynaklanan ısı kayıplarının yaklaşık %40 olduğu tespit edilmiştir. Tek katlı binalarda bu oran %25’e kadar düşer. Bu kayıplar, ülkemizin toplam enerji kaybının %14-15’ine denk gelir.

Binaların dış yüzeyleri doğrudan dış atmosferik etkilere maruz kalır, Türkiye gibi dört mevsimi de yaşayan ülkelerde ısı farkları sebebiyle yapı bileşenlerinde meydana gelen genleşme ve büzülme gibi değişimler, bina ömrüne ve güvenliğine olumsuz yönde etki eder. Bu olumsuz etkileri önlemek ve güvenli binalarda yaşamak için standartlara ve yönetmeliklere uygun malzemeler ile binaların dış duvarlarından başlayarak tüm binanın  yalıtım yapılması gerekmektedir.  

Yeni binalar artık ısı yalıtımlı olarak projelendirilmek zorunda, eski binalar ise 2017 yılına kadar enerji kimlik belgesi almak zorundadır. Enerji kimlik belgesi alınabilmesi için dış cephe ısı yalıtımı / mantolama yapılması yeterli olmaktadır.

Dıştan Yalıtım
Dış duvarların yalıtımında duvar yüzeyleri ile birlikte kolon, kiriş, lento, hatıl ve perde duvar gibi yapı elemanlarını da yalıtmak gerekmektedir. Bu elemanların tam olarak yalıtılması ısı köprülerini engeller ve bina dış etkilere karşı tam olarak korunmuş olur.

Dış Yalıtım Nasıl Yapılır
Dış cephe yalıtımına başlamadan önce bina yüzeyi tüm olumsuz şartlardan(toz, kir, su vb.) temizlenir. Yalıtım levhalarının yüzeyine çerçeve metodu ile yapıştırma harcı sürülür ve ısı yalıtım levhaları aralarında boşluk kalmayacak şekilde duvara tespit edilir. Yapıştırma harçları genellik 24 saat içinde kurur. Harç kuruduktan sonra, levhaların duvarda daha sağlam kalması için metrekare ye 6 adet gelecek şekilde levhalar dübellenir. Daha sonra levhaların üzerine ince bir astar sıva yapılır. Astar sıva üzerine fileli sıva uygulaması yapılır, kullanılacak filenin standartlara göre 145-160 gr/m2 ağırlıkta olması ve gerekir. File üzerine tekrar bir sıva uygulaması yapılır. Sıva kuruduktan sonra son kat dekoratif sıva ve dış cephe boyası uygulanarak ısı yalıtımı işlemi tamamlanır.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.4124.dis-duvar-isi-yalitimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder