22 Şubat 2013 Cuma

Elyaf Selüloz Yalıtım


1800'’lerde ısı yalıtımında doğal malzemelerden bitkiler, ağaçlar ve ağaç ürünlerinden yararlanıldı. 1950’li yıllarda gazete kağıtlarının ateşe dayanıklı çeşitli kimyasal maddeler ile kullanılması, elyaf endüstrisini çok hızlı gelişmesini sağlamıştır. 1973 yılına kadar İngiltere’de elyaf üretimi yokken ABD’de oldukça gelişmiş durumdaydı. 1973 yılından sonra meydana gelen enerji krizi sonrası, İngiltere’de de selüloz elyaf yalıtım tesisleri kurulmaya başlandı ve ilk tesis 1978 yılında faaliyetine başladı.

Elyaf selülozlar, gazete kağıdı ve kimyasal maddeler olmak üzere iki bileşenden oluştur. İkinci bileşen olan kimyasal maddelerin yanmayı geciktirme özelliği vardır. Yanmayı geciktiren en etkili kimyasal madde Borik asittir.

Elyaf selüloz üretiminde kullanılan gazete kağıdı, mukavva ve işlenmiş ağaç önce elyaf haline getirilir, daha sonra mantarlaşmayı önlemek ve ateşe dayanıklılığını sağlamak  için bir dizi kimyasal işlemlerden geçirilir. Bu işlemler yapılırken malzemenin ağırlığının %25’i kadar Borik asit ve Alüminyum sülfat kullanılır.

Elyaf selüloz genellikle açık gri renkte olup, çatıda kullanılan selülozun yoğunluğu 40kg/m3,  ısı iletim katsayısı 0,039 W/mK dir. Bünyesine %15’i kadar nem alır, buhar geçirgenliği fazladır.  Kokusuz ve dayanıklıdır.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.4130.elyaf-seluloz-yalitim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder