5 Haziran 2013 Çarşamba

Styrapor (strafor) ve Sert Poliüretan Köpük

İkinci Dünya Savaşı'ndan önce ABD naylonun geliştirilmesi ile ilgilenirken, Almanya'da Bayer firması, köpüklü plastikler üzerine çalıştı. Hafif olması sebebiyle savaş sırasında uçakların kanatlarının güçlendirilmesinde kullanıldı. 1950 den sonra buzdolabı fabrikalarında ve soğuk hava depolarında köpüklü plastiklerin kullanımı önem kazandı. 1960 yılından sonra poliüretan yalıtım tekniği büyük gelişme gösterdi. Poliüretanın yapısında karbondioksit bulunduğundan, imalatı sırasında kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar köpürmeye sebep olur ve malzemeye yalıtım özelliği kazandırır. Isı yalıtım uygulamalarında genellikle profil tabaka veya boru kesitli olarak yapılmaktadır. Bunun yanında püskürtme metoduda kullanılmaktadır. Malzeme yalıtılacak bölgeye püskürtülerek yalıtım uygulaması yapılır. Kullanılacağı son ana kadar ham maddeleri bir araya getirmemek gerekir. Maddeler karıştırıldığı anda köpüklenme reaksiyona başlar ve birkaç dakikada sert ve hafif köpüklü plastik yalıtım elde edilir. 
Bu işi yapan makinaların pompalama kapasitesi yüksek olmaldır. ayrıca bu makinaları kullanan opertörlerin çok deneyimli olması gerekir. Zehirlenmelere karşı mutlaka maske kullanılmaldır.

Poliüretan Köpüğün Fiziksel Özellikleri : 
1-Hafiftir.
2-Kendini taşır
3-Birlikte kullanıldığı malzemelerin mukavemetini artırır.
4-Yoğunluğu 30-100 kg/m3 arasındadır.
5-%95 den fazla kapalı hücrelidir.
6-Nem almaz.
7-Isı iletim katsayısı 0,020 / 0,025 W/moC arasındadır.
8-Değişken iklim şartlarında özelliğini kaybetmez

Mekanik özellikleri :
Yoğunluk arttıkça eğilme mukavemeti lineer olarak artar. Yine ısı iletim katsayısı yoğunlukla hızlanan parabolik bir artış gösterir. Yoğunluğu 50 kg/m3 kadar boyutların stabilitesi hızla artan parabolik görünüm arz eder. Bu değerden sonra boyutların stabilitesi parabolik olarak azalır. 

Set poliüretan temiz suya, deniz suya, petrole ve madeni yağlara karşı dirençlidir. Fakat esas rengi beyaz olan poliüretan, suda siyaha dönüşür. Sert poliüretan toz, gres, nem ve tahta gibi maddelerden uzak tutulmalıdır. Özel işlemler için  150 oC ye kadar kullanılabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder