23 Ağustos 2014 Cumartesi

Eğimli Çatılarda Isı Yalıtımı

Eğimli çatılarda ısı yalıtımı, mertek seviyesinde kullanılabilir. Mertek hizasında yapılacak ısı yalıtımı ile kullanılmayan çatı boşlukları kullanılabilir hale getirilerek ek bir mekan olarak değerlendirilebilir. Bütün ısı yalıtım uygulamalarında olduğu gibi, ısı yalıtım levhalarının arasında boşluk kalmamasına özen gösterilmelidir. EPS levhalarla mertek hizasında ısı yalıtımı uygulamalarında levhaların iç yüzeyleri sıva, alçı pano, vb. malzemelerle kaplanmalı, dış yüzeyi ile çatı örtüsü arasında havalandırma boşluğu bırakılmadan ısı yalıtımının soğuk tarafına, nefes alan membran türünde su yalıtımı uygulanır.

Bu açıklamalar, tüm polimer esaslı ve etkin şekilde polimer bağlayıcı içeren ısı yalıtım malzemeleri için de geçerlidir. Mertek arasında ve mertek altında, iki tarafı sıva vb. kaplı  kompozit EPS elemanlar kullanılabilir.

Bu durumda havalandırma boşluğu ile birlikte geleneksel su yalıtım malzemeleri de kullanılabilir. Mertek hizasındaki ısı yalıtımı üç farklı seviyede uygulanabilir:

(Önerilen yoğunluk: 15-20 kg/m3) Mertekler üzerine döşenecek ahşap kaplama üzerine
bir kat asfaltlı su yalıtım membranı buhar kesici olarak döşenir ve üzerine çatı örtüsü havalandırma boşluğu bırakmadan uygulanır. Farklı profildeki EPS ürünlerle farklı uygulamalarda mümkündür.

Mertek arasında
(Önerilen yoğunluk: 15-16 kg/m3) Bu sistemde EPS levhaları mertek aralarına sıkıştırılır. Mertekler arası mesafe 48-49 cm olursa, EPS levhaları daha iyi sıkıştırılır. En altta ise sıva, lambri, alçı pano, sunta, tavan tahtası gibi çeşitli kaplama olanakları vardır.

Mertek altında
(Önerilen yoğunluk: 15-20 kg/m3) EPS levhalar, merteklere çakılan özel galvanizli birleştirme parçaları yardımıyla birbirine kenetlenir. En alt tarafa yine sıva, lambiri sunta, alıcı pano gibi kaplama yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder