11 Eylül 2012 Salı

Bina ısı yalıtımı

1 - Yeni Binalarda Mantolama :
Yeni yapılan binalarda imalat evresinde gerekli detaylar önceden düşünülüp uygulandığı sürece mantolama uygulamaları eski binalara göre daha kolay yapılabilir, dikkat edilmesi gereken hususlar;

1-  Yağmur suyu gider borularının kanalları açılırken mantolama payının bırakılmasına dikkat edilmelidir.
2 - Çatı parapetleri ve gizli derelerinin yüksek kaliteli ısı yalıtım malzemeleriyle izole edilmelidir.
3 - Pencere denizliklerinde mantolama payının ve düşünülüyorsa dekoratif söve kalınlıklarında dikkate alınması
Uygulama yapılırken karşılaşılması muhtemel birçok problemi ortadan kaldıracaktır. Yeni binalarda mantolama altına kaba sıva yapılması mecburi olmasada mantolama uygulamasının problemsız yapılabilmesi için fayda sağlanacaktır.

2 - Oturulan Binalarda, Bina Dış Cephe Mantolama :
Oturulan binaların mantolanması, yukarıda maddeler halinde yazdığımız önlemler alınmadığında, yeni yapılan binalara göre daha zordur.Oluşan sorunlar ve çözümler aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır.

A - Pencere Denizlik Altları
Sorun : Isı yalıtım levhalarının kaplanmasıyla genellikle pencerelerin mermer denizlik damlalıkları kapanmaktadır ve önlem alınmaz ise yağmur/kar suları pencere merkezlerinden cepheye akar ve bina yüzeyinde lekelere sebep olur.

Çözüm : Mantolama sonrası denizlik altlarını plastik veya alüminyum damlalık profili konulmalıdır.

B - Çatı parapetleri
Sorun : Oturulan binaların genelinde maalsef çatı parapetlerinin izolasyonu gerektiği gibi yapılmamıştır.

Çözüm : Açık dere uygulaması yapılmış ise derelerin tamamı değiştirilir, eğer gizli dere uygulaması yapılmışsa gizli dereler hem ısı hemde su yalıtımını sağlayacak şekilde izolasyon yapılır, cephe devam ediyorsa mantolama,cephe devam etmiyorsa fileli sıva uygulaması yapılır, parapet üstlerine mermer konularak uygulama sonlandırılır.

C - Yağmur giderleri
Mevcut yağmur su giderleri mantolama yapılırken kesinlikle duvarda sabit bırakılmamalıdır. Isı yalıtım levhalarının arasında kalacak gider borulari ısı köprüsü oluşturabileceği gibi ilerleyen dönemlerde onarım istemesi halinde mantolamaya zarar verecektir.Uygulamalar sırasında giderlerin tamamı sökülmeli çıkış ve iniş noktalarında gerekli dirsek parçaları kullanılarak mutlaka mantolama tatbikatlarının dış yüzeyine alınmalıdır.

D - Balkon Kapıları
Balkon iç duvarlarına mantolama yapılırken dışa ve duvara doğru açılan balkon kapıları gerekli mesafeye sahip değilse ısı yalıtımı levhaları ile dar bir açıda çarpışacak ve kapının kullanılabilirliğini etkileyecektir.Bu sebeple balkon iç duvarlarında ince ısı yalıtım levhaları kullanma mecburiyeti olabilir.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3931.bina-isi-yalitimi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder