11 Eylül 2012 Salı

Dış Cephe Kaplama

Dış cephe kaplama binaların özel olarak imal edilmiş kaplama malzemeleri tarafından kaplanmasına denir. Dış cephe kaplamaları bina yalıtımı sağladığı gibi  aynı zamanda dekoratif görünüme kavuşturur.

Dış kaplamaları, dış duvarın dış yüzünde bulunan ve yapının dış atmosferle doğrudan temas eden yüzeylerini oluşturur.Doğrudan yapı dışından yani atmosferden gelen zararlı etkilerden duvar çekirdeğini koruma görevi dış kaplama malzemesi tarafından karşılanacaktır. Dolayısıyla, bu amaçla kullanılacak kaplama malzemelerinin,

- Atmosferin kimyasal etkilerine dayanıklı olması,
- Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden bozulmaması,
- Sıcaklık farkları dolayısıyla oluşacak genleşme ve daralmalardan zarar görmemesi,
- Yağış sularından bozulmaması ve suyu içine almaması,
- Don etkisiyle bozulmaması,
- İçten gelen ve iç yüzeyde oluşan buharın dışarıya çıkmasına engel olmaması gibi temcl özelliklere sahip malzemeler olması gerekir.

Yapı fiziğiyle doğrudan ilgili bu gibi özellikler dışında, dış kaplamaların, binanın görünen yüzünü oluşturduğu için, doku özellikleriyle birlikte estetik yönden de binayı takdim edici nitelikleri bünyesinde toplaması beklenir.

Dış cephe kaplama malzemeleri bina cephesine uygulanabilme yönünden temelde beş ayrı grupta ele alınıp açıklanır

- Sıvalar,
- Yapıştırıcıyla tespit edilen plaka halindeki rijit kaplamalar,
- Konstrüksiyon sistemiyle tespit edilen plaka halindeki rijit kaplamalar,
- Prefabrik duvar kaplama ve panelleri,
- Giydirme cepheler

Dış Cephe Kaplama Malzemeleri Tipleri
1. Dış Sıvalar
2. Yapıştırıcıyla Tespit Edilen Plaka Halindeki Kaplamalar
3. Doğal ve Yapay Taş Plakalar
4. Prefabrik Duvar Kaplama Panelleri
5. Giydirme Cepheler

Ülkemizde yaygın olarak, ahşap dış cephe kaplamaları, prekast dış cephe kaplamları, siding dış cephe kaplamaları, yalı baskı kaplamaları, kompozit (alucobont) dış cephe kaplamaları, granit dış cephe kaplamaları, alüminyum cephe kaplamaları, doğal taş cephe kaplamaları, cam cephe kaplamaları kullanılmaktadır, Amerika ve Avustralya gibi ülkelerde ( ısı şartlarına bağlı olarak ) ahşap dış cephe kaplamalarıyla birlikte, siding dış cephe kaplamaları kullanılmaktadır.

Dış cephe kaplama genellikle inşaat imalat aşamasında yapıldığı için eski binalarda uygulamak hem masraflı hemde zahmetli bir iştir. Binalara sonradan yapılabilecek dış cephe kaplamalarının en popülerleri, hızlı uygulanabilirlik ve ekonomik sebeplerden dolayı dış cephe mantolama uygulaması ve siding dış cephe kaplamalarıdır. Her iki dış cephe kaplama sistemi de hem ısı hemde su yalıtımı sağlar, uzun yıllar dayanıklılıklarını korurlar.

Mantolama ve siding hakkkında detaylı bilgi almak için siding kaplama ve mantolama konularını okumuzanızı tavsiye ederiz.

Dış cephe kaplama ile birlikte kullanılan, söve, kat silmesi,köşe taşı vb. yardımcı dekoratif ürünler de vardır, fakat baz kişilerin iddia ettiği gibi bu malzemeler kaplama malzemeleri değil, dekoratif süsleme malzemeleridir, ısı yalıtımı sağlama özellikleri yoktur.ısı yalıtım malzemeleri içerisinde yer almazlar hiç bir bilimsel çalışmada da isimleri geçmemektedir.

Dış cephe mantolama uygulaması yukarıda da belirttiğimiz gibi hem ekonomik hemde hızlı uygulanabilirlik gibi avantajları sebebi ile en çok tercih edilen dış cephe ısı yalıtım ve kaplama uygulamasıdır.

Mantolama: Dışarıdaki ısıyı içeri sokmadan, bina içerisindeki ısıyı muhafaza etmek amacı ile bina kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Günümüzde ne çok tercih edilen ısı yalıtımı sistemidir.

Mantolama işlemi sadece kışın soğuk havanın içeri girmesini engellemek amacı ile değil, aynı zamanda yaz aylarında içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasını engellemek amacı ile yapılır.
Mantolama, binayı ısı değişikliklerinden koruyarak binanın ömrünü uzatır, ısıtma soğutma sistemlerinin kapatılmasından sonra da konfor şartlarının devamını sağlar.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3945.dis-cephe-kaplama.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder