10 Eylül 2012 Pazartesi

Taşyünü ısı yalıtım malzemeleri

Bazalt, diabaz, dolomit gibi doğada taş halinde bulunan malzemelerin eritilerek bakalit ile işlenmesinden üretilirler. Tamamen doğal bir malzemedir. Isı, ses, yangın yalıtımlarında oldukça etkilidir. Genellikle 30-100 kg/m3 yoğunluklarda kullanılır. Düşük yoğunluklu olanlar rulo halinde, yüksek yoğunluklu olanlar levha halinde satılır. Piyasada 20 – 120 mm. kalınlıklarda satılır. Taşyünü levhalar, farklı yoğunluğa sahip 2 ayrı katmanın tek levhada birleştirilmiş şekliyle de üretilmektedir.
Hangi tür yalıtımlarda kullanılır: Isı, ses, yangın, tesisat
Özellikleri:
Isı iletim katsayısı: 0,040 W/mK. Bu değer ortalama bir değer olup, malzemenin yoğunluğuna, kullanım sıcaklığına göre değişir.
Yoğunluğu:                20 – 200 kg/m3
Yangın dayanıklılık sınıfı: A1 sınıfı (yanmaz) malzemedir. Yangına karşı oldukça etkilidir.
Sıcaklığa dayanımı: 0 ile 800 0C arası sıcaklıklarda kullanılabilirler.
Buhar geçirgenliği: Buharı geçirir.
Basınç dayanımı: 15 – 65 kPA. Basınç dayanımı cam yününe göre daha fazladır.
Su emme: Kısa süreli daldırma testleri neticesinde bünyesine hacimce aldığı su miktarı %1 in altındadır. Uzun süreli daldırma testleri neticesinde ise bünyesine hacimce aldığı su miktarı %3 ün altındadır. Emprenye edilmez ise bu oran %10 lara çıkar. Bu durumda ciddi yoğuşma problemleri çıkacaktır.
Boyutsal kararlılığı: Kullanılabilir ölçülerdedir.
Kimyasallara dayanıklılığı: Kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır.
Taşyünü levhaların avantajları:/ taşyünü mantolama fiyatları
  • Düşük ısı iletim katsayısı sayesinde ısı yalıtımı sağlar.
  • Akustik titreşim emiciliği sayesinde ses yalıtımı sağlar.
  • A1 sınıfı yanmaz malzeme olması sayesinde yangın yalıtımı sağlar.
  • Buhar geçirgen yapısı sayesinde nemin içeriden dışarıya doğru geçişini sağlar. Böylece su buharı, soğuk duvar üzerinde yoğuşmaz,  küf ve mantar oluşumu engellenmiş olur.
Su iticidir, ıslandığı zaman su yüzeyde kalır. Taşyünü elyaflarının emprenye işlemi yalnızca yüzeyde değil, ürünün baştan aşağı her yerindedir. Böylece su, ürünlerin iç katmanlarına sızmaz.en iyi ısı yalıtımı malzemelerindendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder