10 Eylül 2012 Pazartesi

EPS ısı yalıtım levhaları

Genleştirilmiş polistren (expanded polistren) köpük yalıtım malzemesidir. Polistren hammaddesi içindeki pentan gazı, su buharıyla temas ettirilerek şişirilir. Şişirilen tanecikler bir kalıp içine dökülerek birbirine yapıştırılır ve kalıptan blok olarak çıkarılır. Daha sonra istenen kalınlıklarda kesilerek yalıtım levhası elde edilmiş olur. Bünyesindeki kapalı gözenekli hücreler içerisinde durgun hava içerir. Malzemenin %98 i durgun havadır. Isı yalıtımını sağlayan bu durgun havadır. Yoğunlukları 10-30 kg/m3 arasında değişir. Yoğunluğun artmasıyla ısı yalıtım değeri, basınç dayanımı, buhar geçirimsizliği ve fiyatlar artar. Basınç gelmeyecek yerlerde daha düşük yoğunluklu levhalar kullanılabilir. Tiner, asit ve solvent bazlı ürünlere karşı dayanıksızdır. B1 zor alev alan malzeme sınıfındadır. Yüzey sıcaklığı en fazla 80-85 0C ye kadar olan yerlerde kullanılabilir. Daha fazla sıcaklıklarda malzeme yumuşamaya başlar. Kapalı gözenekli olduğundan bünyesine su alma oranı çok düşüktür. Diğer yalıtım malzemelerine göre daha ekonomiktir.

Hangi tür yalıtımlarda kullanılır: bina mantolama sistemleri
Isı iletim katsayısı: 0,035 – 0,040 W/mK. (TS 7316 nolu standarda göre) Bu değerler yoğunluğa ve sıcaklığa göre değişir. 30 kg/m3 yoğunluktaki EPS nin ısı yalıtım özelliği, 10 kg/m3 yoğunluğa göre bir miktar daha iyidir. Ayrıca ısı iletkenlik değerinin değişmesinde ortam sıcaklığı faktörü de önemlidir. Sıcaklık arttıkça EPS’nin ısı yalıtım değeri azalır.
Yoğunluğu:  10 – 30 kg/m3
Yangın dayanıklılık sınıfı: B1 sınıfı (zor alev alır) malzemedir. (Alman DIN 4102 nolu standart)
Sıcaklığa dayanımı: Yoğunluğa bağlı olarak 75-80 0C ye kadar dayanıklıdırlar. Kısa süreli olarak 100 0C ye de dayanabilirler.
Buhar geçirgenliği: EPS malzemesinin 15-30 kg/m3 yoğunluklarına göre buhar geçirgenlik katsayıları 20-100 arasındadır. Yani su buharını, havaya göre 20-100 kat daha zor geçirirler.
Basınç dayanımı: Yoğunlukla birlikte artar. 15 kg/m3 için 100 kPa basınç (0.10 Newton/mm2) uyguladığımızda malzeme %10 deformasyona uğrar. 30 kg/m3 yoğunluktaki malzeme için bu rakam 220 kPA dır. (0.22 Newton/mm2)
Su emme: Tamamen suya batırılmış 15 kg/m3 yoğunluktaki bir levha 30 gün içerisinde hacminin yaklaşık %5 i kadar su alır. Zaman arttıkça bu değer değişmez. 30 Kg/m3 yoğunluktaki bir levha ise 30 gün içerisinde hacminin yaklaşık %3 ü kadar su alır. Ancak yalıtımda kullanacağımız levhalar sürekli suya maruz kalmayacaklarından bu rakamlara ulaşmayacaklardır.
Boyutsal kararlılığı: EPS üretildikten sonra bünyesindeki suyu bir miktar kaybederek büzüşür (rötre). Bu olay bir süre daha deva eder ve sonunda kararlı hale gelir. Bu miktarlar milimetre boyutlarında olup tolerans değerini aşmaz. EPS levhaların üretimden sonra mutlaka dinlendirilmeleri gerekir.
Kimyasallara dayanıklılığı: Çimento, beton, kireç, alçı, ahşap, metal ,anhidrit gibi malzemelerle birlikte kullanılabilir. Bazı asitlere, solvent bazlı malzemelere (boyalara), tinerlere karşı dayanıksızdır.
Karbon (grafit) takviyeli EPS levhalar:
Standart EPS levhalar beyaz renklidir. Üretim esnasında siyah boncuklar (grafit) kullanılarak elde edilen EPS ise gümüş (gri) rengindedir. Grafit, bir karbon türevidir, örneğin kurşun kalemlerin uçları grafitten imal edilir. Bu şekilde üretilen karbon takviyeli EPS nin ısı iletkenlik değeri, standart beyaz EPS ye göre %15 daha düşüktür yani daha iyi bir yalıtım malzemesidir. Üretimde kullanılan grafit, ısı ışınımını emerek ve/veya yansıtarak standart beyaz EPS den daha iyi bir ısı yalıtım malzemesi oluşturur. 15 kg/m3 yoğunluktaki standart beyaz EPS nin ısı iletkenlik değeri 0,037 W/mK iken aynı yoğunluktaki karbon takviyeli EPS nin ısı iletkenlik değeri 0,032 W/mK dir. Aradaki fark yaklaşık %16 dır. Beyaz EPS ile bu ısı iletkenlik değerini ancak 2 katı yoğunlukta kullanırsak yakalayabiliriz. Yani koyu renk EPS, beyaz renkli EPS ye oranla yarı yoğunlukta aynı ısı iletkenlik değerine sahiptir. O halde koyu renk EPS yi, beyaz renklisine göre daha ince kalınlıkta kullanmamız olasıdır.
EPS ve XPS malzemelerinin karşılaştırılması:
XPS levhalar belli bir yoğunluğun altında üretilemezler (23 kg/m3). EPS çok daha düşük yoğunluklarda üretilebilir.
Aynı yoğunluktaki EPS ve XPS malzemelerden EPS daha ekonomiktir.
EPS üretiminde yalnızca pentan gazı kullanılmaktadır. Pentan gazının sera etkisi yoktur. Ancak XPS üretiminde farklı gazlar kullanılır, bunların atmosfere zararı vardır. CE belgeli malzeme üreten firmalar çevreye zararlı gazlarla üretim yapmadıklarını beyan etmektedirler.
Basınç dayanımı bakımından XPS daha iyi bir malzemedir. Yoğunluk arttıkça bu fark XPS lehine daha da artar.
Bünyesine su kabul etmeme özelliği bakımından XPS daha iyi bir malzemedir.
Bünyesinden su buharını geçirmeme özelliği XPS malzemede daha fazladır. XPS malzemesi, buhar geçirgenliği bakımından EPS ye göre yaklaşık 2 kat daha dirençlidir.
Yangına karşı iki malzeme de yaklaşık aynı özelliklere sahiptir. İki malzeme de B1-Kendiliğinden sönen sınıfa aittirler. Bazı araştırmalar,  EPS’yi aynı zamanda B2-normal sönen sınıfına dahil ederler.
EPS levhalar genelde beyaz renkte üretilirler. Karbon takviyeli olanları gri renktedir. XPS levhalar ise mavi, kırmızı, yeşil vs. olarak üretilebilirler. Yine XPS levhalar kenarları binili (lambalı) olarak da üretilebilirler.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3989.eps-isi-yalitim-levhalari



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder