10 Eylül 2012 Pazartesi

Isı yalıtım sıvaları

Katkılı sıvalar: Sıva harçlarının içerisine perlit, vermikülit gibi birtakım doğal katkı malzemeleri eklenerek oluşturulan hafif, ısı, ses, su ve yangın yalıtımı sağlayan, duvarlarda sıva olarak kullanılabildiği gibi döşeme şaplarında da kullanılabilen sıvalardır. İçlerinde birtakım ileri teknoloji ürünü seramik boncuklar da katılabilir. Bunlar ısı ışınımını yansıtarak (reflekte ederek) binanın yaz aylarında ısı kazanımına engel olurlar. İç uygulamalarda ise ısıyı yansıtarak iç mekana hapsederler. Standart sıvalardan çok daha hafiftirler. Hem dış cepheye hem de duvarların iç yüzeylerine uygulanabilirler. Uygulama kalınlığı İstanbul iklimi için 2-3 cm.dir. Mala veya püskürtme yöntemle uygulanır. Üzerlerine su bazlı sonkat boya uygulaması yapılabilir. Buhar geçirgenlikleri yüksek olup nefes alabilirler. Özellikleri:
  • Isıl iletkenlik değeri yaklaşık 0,040 w/mK’ dir.
  • Birim hacim ağırlığı yaklaşık 300 kg/m3’ tür.
  • A1 yanmaz malzeme sınıfına girer.
Katkılı ısı yalıtım sıvaları şu sebeplerle tercih edilirler:
1-      Mantolama uygulamalarının masraflı olmaları ve yoğun işçilik gerektirmeleri
2-      Mantolama uygulamalarında bina duvarlarının ve taşıyıcı sistemlerinin delinmesi, metrekare başına yaklaşık 15 kg. yük binmesi
3-      Sıva uygulamalarının daha ekonomik, daha pratik olmaları
4-      Sıva uygulamalarında metrekare başına çok daha az yük binmesi (geleneksel sıvalara göre yaklaşık %80 hafif olmaları)
5-      Aynı anda ısı, su, ses ve yangın yalıtımı da sağlamaları. (EPS ve XPS yangın yalıtımı sağlamaz, yangın esnasında zehirli gazlar çıkarırlar)
6-      İç yüzey, dış yüzey ve tavanlarda uygulanabilmeleri ve ısı köprülerini yok etmeleri
Katkılı mantolama sıvalarında şu özellikler aranmalıdır:
1-      Isı iletkenlik değeri düşük agregalarla (perlit, vermikülit vb.) takviye edilmiş olmaları
2-      Isı yalıtımı bariyeri olarak görev yaparak, ışınım yolu ile ısının kaçışını engelleyecek ileri teknoloji ürünü reflektif taneciklerle takviye edilmiş olmaları
Perlitli sıvalar:
Perlit nedir: Perlit, doğada silisli volkanik taşlara verilen bir isimdir. Yurdumuzda çok sık bulunur. Perlit cevherleri ufalanarak 1150 oC ye kadar ısıtıldığında kayada bulunan su buharlaşarak taşı yumuşatır ve ilk hacminin 35 katına kadar genleştirir. Genleşen malzeme, içi boş ve son derece hafif bir hale gelir. Rengi beyazdır. Perlit, bilinen en iyi ısı yalıtım malzemelerinden biridir. 24 0C de ısı iletkenlik değeri 32 kg/m3 yoğunluk için 0,04 W/mK; 180 kg/m3 yoğunluk için 0,055 W/mK’dir. Sıva harçlarında kullanılarak ısı ve ses yalıtımı sağlamaktadır. Ayrıca yangına karşı oldukça dirençlidir. 900 0C lere kadar rahatlıkla dayanabilmektedir. A sınıfı yanmaz bir malzemedir. Bir önemli özelliği de sıvanın birim ağırlığını düşürmesidir. Perlit inorganik bir malzeme olduğundan bakteri, küf tutmaz. Kimyasallara karşı (hidroklorik asit hariç) dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Ayrıca perlit, tarım ve tekstil sektörlerinde de kullanılan bir malzemedir. Piyasada 1.2 mm. ile 5 mm. arası tane boyutunda, 35 kg/m3 ile 160 kg/m3 arası yoğunluklarda polietilen torbalarda satılmaktadır.
İnşaatlarda perlitin kullanma alanları: Yalıtım sıvalarında, yalıtım harçlarında, yalıtım betonlarında, çatı araları, zemine oturan döşemeler, konsollar, ısı yalıtımı olarak dış duvarların her iki yüzeyinde de, ses yalıtımı olarak yüzer döşemelerde (taşıyıcı döşeme üzerine perlit serilerek üzerine harç dökülmesi) ve duvarlarda, yangın yalıtımı olarak kat ve çatı döşemelerinde ve dış duvar/bölme duvarlarda kullanılır.
Perlitli sıva: Perlit tanecikleri ile karıştırılarak hazırlanan sıvalara da perlitli sıva denir. Perlitli sıvalar, yapılarda ısı, ses ve yangın yalıtımlarına karşı uygulanırlar. Geleneksel sıvalara göre gayet hafif olduklarından bina cephelerinde çok daha az ağırlık oluştururlar. Ayrıca ekonomik oluşları bakımından da tercih edilirler.
Vermikülit nedir: Vermikülit bir silikat mineraldir. Yüksek sıcaklıkta ısıtıldığında hacim olarak genişler, kütlesi hafifler ve şekil değiştirir. Isı ve yangın yalıtımına uygun bir malzemedir. Ayrıca tarım ve yem sektöründe, yüksek sıcaklıkta çalışılan endüstriyel alanlarda, otomotiv sektöründe ve paketleme sektöründe  de kullanılmaktadır. Ülkemizde orta ve doğu Anadolu’da vermikülit yatakları mevcuttur. Portland çimentosu, kil, alçı taşı, katran, silikat ve reçinelerle karıştırılarak çok değişik yalıtım malzemeleri elde edilir. Levha, tuğla veya isteğe bağlı başka şekillerde de üretilirler. Sıva içerisinde de kullanılırlar. Günümüzde asbestsiz olarak üretilmektedirler.
Pomza nedir: Pomza (bims), silikat esaslı volkanik, gözenekli, hafif bir malzemedir. Yoğunluğu yaklaşık 500 kg/m3 olup (kumun 1/3 ü yoğunluktadır) gözenekli yapısı sayesinde su ve ses yalıtımı sağlar. İnşaat sektöründe, beton katkısı olarak, dolgu malzemeleri ve sıva üretiminde kullanılabildiği gibi tarım, tekstil vs. sektörlerde de kullanılır. Yurdumuz, pomza kaynakları bakımından oldukça zengindir.Dış cephe mantolama malzeme fiyatları sıva fiyatları ile birlikte verilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder