10 Eylül 2012 Pazartesi

İç Cephe Mantolama, İç Mantolama

İç cephe mantolama, dış cephe mantolama uygulamasının yapılamadığı durumlarda tercih edilen mantolama çeşitidir. Bina yönetimleri ortak ısı yalıtımı kararı alamamışsa daire sahipleri iç mantolama uygulaması yaptırarak çok az da olsa ısı tasarrufu yapmış olur.
Uygulama şekli dış cephe mantolama daki gibidir , duvarlar ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanır ve boyanır, kaplama üzerinde alçıpan uygulaması da  yapılabilmektedir.

İç cephe mantolama uygulamasının sakıncaları :
1- Isı köprüleri oluşturur, tam ısı yalıtımı sağlayamaz.
2- Dış duvarlar korunmadığı için, dış yüzeyde oluşabilecek çatlaklar yapı elemanlarının ıslanmasına sebep olur. Su sızıntısının  zamanla iç yüzeye kadar ulaşması küf, mantar , boya dökülmesi ve benzeri hasarlara sebep olur.
3- Isıtma sistemi kapatıldığında oda sıcaklığı hızla düşmeye başlar.
4- Yaz aylarında enerji tasarrufu sağlamaz.

İÇ CEPHE MANTOLAMA İLE DIŞ CEPHE MANTOLAMA NIN KARŞILAŞTIRMASI

Dış cephe mantolama, binayı dışarıdan bir kabuk gibi sararak tam bir ısı yalıtımı sağlar.
İç Cephe Mantolama, sadece duvarlara uygulanabildiği için döşeme kasetlerinde ısı köprüleri oluşturur ve etkin ısı yatlımı sağlamaz.

Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller
İç Cephe Mantolama dış yüzeyde su sızıntısı yoksa sadece duvarlardaki rutubeti engelleyebilir, fakat tavan ve döşemelerde rutubeti artırmış olur.

Dış Cephe mantolama binayı tüm dış etkilerden korur.
İç cephe mantolama, rutubet ve nem hala içeri girdiği için, içten yapılan kaplama malzemelerinin ve iç cephe boyasının zarar görerek dökülmesine sebep olur.

Dış cephe mantolamada, ısı iletim katsayısı düşük daha kalın ısı yalıtım levhaları kullanılabilir, bu da ısı yalıtımından tam performans alınmasını sağlar.
İç cephe mantolamada 2 ya da 3 cm lik ısı yalıtım levhası kullanılabilir, bu da etkin bir ısı yalıtımı sağlayamaz.

Yukarıda yazdığımız sebepler göz önüne alınırsa, iç cephe mantolama uygulamasının zamanla yaradan çok zarar getireceği açıktır.

Güney Yapı İzolasyon olarak, binayı bir bütün olarak ele alan, hem ısı hem de su yalıtımı sağlayan dış cephe mantolama uygulamasını önemle tavsiye etmekteyiz.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3959.ic-cephe-mantolama.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder