14 Eylül 2012 Cuma

Cam yünü çatı uygulamaları

İnorganik hammadde olan silis kumunun 1200 oC – 1250 oC de ergitilerek elyaf hale  getirilmesi sonucu yerli olarak üretilen bir ses ve ısı yalıtımı malzemesi dir. Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve yoğunlukta değişik kaplama ve katkı malzemesi ile şilte, levha, boru ve dökme seklinde üretilmektedir. Isı iletkenlik hesap değeri l = 0,040 W/mK olup su buharı difüzyon direnç faktörü m = 1 dir. Kullanım sıcakılğı -50/+250oC arasındadır. Bağlayıcısız cam yünü ürünler 500oC ye kadar kullanılabilmektedir. Ayrıca -200oC/+450 oC aralığında kullanılan özel cam yünü ürünlerde üretilmektedir. Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz, böcekler ve mikro organizmalar tarafından tahrip edilmez. A sınıfı yanmaz mantolama malzemesi dir. Çatı şiltesi olarak her türlü ahşap oturtma çatılarda, metal çatılar ve sandviç çatılarda kullanılır. 

Cam Yünü Çatı Şiltesi

Kullanılmayan çatı arası ısı yalıtımında, döşemeye serilmek suretiyle uygulanır. Siltelerin üzeri her hangi bir malzeme ile örtülmemeli, alümunyum folyo kaplı şilteler, folyolu yüzleri daima sıcak tarafta kalacak şekilde serilmelidir. Uygulama Çatı şilteleri yük taşımayan düşük yoğunlukta bir mantolama malzemesi dir. Bu bakımdan çatı arasına çıkıldığı durumlarda üstünde kesinlikle yürünmemeli, üzerine ağırlık konularak ezilmemelidir. Çatı arasında istenilen noktalara ulaşım, ahşap kadranlar üzerinde çakılmış kalaslarla yürüme yolu yapılarak  sağlanmalıdır. Kışın yoğuşma riskini ortadan kaldırılması, yazında günes tarafından çatı arasında aşırı ısınan havanın tahliyesinin sağlanması bakımından yalıtımın üst kısmının havalandırılmasına özen gösterilmelidir.

Her iki yüzü cam tülü şilteler
Kullanılmayan çatı aralarında döseme üzerinde, kullanılan çatı aralarında mertek aralarında, üzerine yük gelmeyen yatay uygulamalarda kullanılır.

Uygulama:
Her iki yüzünün cam tülü kaplı olması nedeniyle tutulması ve serilmesi rahattır. Kullanılan çatı arası mertek aralarında uygulandığında iç ortama bakan sıcak yüzeyi mutlaka bir buhar kesici bir malzeme ile örtüldükten sonra iç kaplama tespit edilmelidir. Kısın yoğusma riskinin ortadan kaldırılması yazında günes tarafından çatı arasında  asırı ısınan havanın tahliyesinin sağlanması bakımından yalıtımın üst kısmının havalandırılmasına özen gösterilmelidir.

Bir Yüzü Alüminyum Folyo Kaplı Cam Yünü Silteler
Kullanılan ve dolayısıyla ısıtılan ve soğutulan çatı aralarında tavan mertekleri arasında kullanılır.

Uygulama:
Şilte boyunca folyo kenarlarında 5 cm tespit payı bulunmakta olduğundan mertek aralarına zımbalama veya çivileme sureti ile tespit islemi çok kolaydır. Tespitte alüminyum folyolu yüzey iç hacime bakacak sekilde yapılmalıdır. Bu surette difüzyon direnç diğeri çok yüksek olan folyo sayesinde kıs aylarında meydana gelebilecek yoğusma riski ortadan kaldırılmıs olur.  Bilahare alçı plaka, lambri vb. istenilen tavan kaplaması ile çatı uygulamaları sonlandırılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder