14 Eylül 2012 Cuma

Duvarların içeriden mantolaması

Duvarların içeriden mantolaması
Bu sistemde yapının dıç yüzeyini oluşturan duvar, kolon ve kirislerin tümü bina içinden,her iki yüzü pürüzlü-oluklu üretilen ekstrude polistren veya benzeri diğer ısı yalıtım levhaları ile kaplanır.

Sistemin avantajları:
· 265 cm uzunluğundaki ısı yalıtım mantolama levhaları düseyde ek yerlerinin sayısını en aza indirir.
· Uygulama kısa sürede tamamlanır.
· Sayet binayı dısarıdan mantolama yapmak mümkün olmuyorsa, bu sistem ile kullanıcı sadece kendi katına ısı yalıtım mantolama yaptırabilir.
İçeriden Isı Yalıtımının Uygulama Aşamaları:
· Pürüzlü XPS levhaları; bina iç yüzeyine, organik polimer katkılı çimento bazlı yapıstırma harcı ile uzun kenar dösemeye dik olacak sekilde yapıstırılır.
· Metrakare’de 6 adetten az olmayacak biçimde plastik baslı dübeller ile mekanik sabitleme yapılır.
· Levhaların birlesim noktalarına, yani düsey doğrultuda en az 5 cm genisliğinde derz bandı çekilir.
· 4-5 mm kalınlığında alçı sıva ve boya yapılarak detay tamamlanır.

Dıs duvarların ısı yalıtımında içten yalıtım, özellikle mevcut binaların ısı yalıtımında ve dıstan ısı yalıtım tercih edilmeyen durumlar için önerilebilir. Ancak bu uygulamada dösemelerin, kolon kiris ve perdelerin dış duvara bağlandığı kısımlarda meydana gelen ısı köprülerini ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır.

Uygulama:
Dıs duvarların içten ısı yalıtımında ekstrüde polistren levhalar ile sıvalı ve kuru sıva olmak üzere iki farklı sistem uygulanmaktadır.

Sıvalı sistem:
Ekstrüde polistren levhalar çimento bazlı yapıstırma harcı ile iç duvar yüzeyine yapıstırılır. Levha ek yerlerinin aralık kalmamasına kenarlar binili ise tam intibak etmesine özen gösterilir. Duvar yüzeyinin yapısmaya uygunluğuna ve kat yüksekliğine bağlı olarak kullanılması zorunlu olmamakla birlikte dübelleme gerektiğinde m2’ye 6 adet gelecek sekilde uygulanır. Levhaların ek yerlerine file bandı yapıstırıldıktan sonra üzerine alçı sıva yapılarak uygulama tamamlanır. Boya yapılacaksa ince bir kat saten alçı uygulaması tavsiye edilir.

Kuru sıva sistemi:
Bir yüzü alçı plaka kaplı ekstrüde polistren levhalar, çimento bazlı yapıstırma harcı ile iç duvar yüzeyine yapıstırılır. Yapıstırma öncesi duvar yüzeyinin duvar kağıdı, sıva kabarıkları vb. pürüzlerden arınmıs olmasına özen gösterilmelidir. Yapıstırma harcı levha üzerine uygulanırken levhaların kenarlarına ve ortasına kesintisiz düsey bantlar seklinde yerlestirilmeli, özellikle cephedeki açıklıkların çevresi boyuna levhaların tavan ve döseme birlesimlerinde hava infiltrasyonu ve yoğusma ihtimaline karsın yapıstırmanın kesintisiz olarak devam ettirilmesi tavsiye edilir. Levhalar yapıstırıldıktan sonra, standart alçı plaka birlesim ve bitis teknikleri ile uygulama tamamlanır.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3917.iceriden-mantolama.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder