11 Eylül 2012 Salı

Isı Yalıtımı İzolasyon Dış Cephe Mantolama

Isı yalıtımının ne olduğunu anlamak için ısı, sıcaklık ve yalıtım kavramlarını bilmemiz gerekir.
Sıcaklık : Bir maddeyi oluşturan taneciklerden her birinin ortalama  hareket enerjisini ifade eden bir değerdir.

Isı : Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjidir.

Sıcaklıkları aynı olan maddeler arasında ısı aktarımı gerçekleşmez, sıcaklıkları farklı olan maddeler birbirleriyle temas ettiklerinde aralarında ısı alışverişi olur, iki maddenin sıcaklıklarının farklı olması durumunda, sıcaklığı yüksek olan maddeden, sıcaklığı düşük olan maddeye doğru ısı aktarımı gerçekleşir.
Yalıtım : Dış etkilerden ayırmak veya tecrit etmek demektir.

Buraya kadar yazıklarımızı kısaca özetlersek, ISI; sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru  aktarılan bir enerjidir. Hava da bir maddedir dolayısıyla sıcak hava soğuk havaya doğru gitme eğilimindedir.  Peki bu nasıl engellenir ? ya da engellenmelimidir ?

Yukarıdaki soruya verilecek cevap kesinlikle evettir. Bu evet cevabının sebebini açıklamaya çalışalım.
Isı yalıtımı, ısı kayıplarını engellediği gibi binaları neme, rutubete ve korozyona karsı da korur, bu koruma sayesinde ısı yalıtımı, binanın ömrüne olumlu yönde etki eder, bina ömrünü arttırır, yapı elemanlarında termal gerilime bağlı çatlakları önler, deprem kuşağında yer alan Türkiye gibi ülkeler için yapı dayanıklılığına azami seviyede dikkat edilmelidir.

Bina ısı yalıtımı düşünüldüğünün aksine sadece kış aylarında sıcaklığı korumak amacıyla yapılmaz , aynı zamanda yaz aylarında da evlerimizdeki soğutma sistemleri sayesinde serinlettiğimiz ortama, dışarıdan sıcak hava girmesini de engellemek amacıyla yapılır.

Bina ısı yalıtımı, enerjiden tasarruf sağlamak, rahat ve konforlu yaşam alanlarının sağlanması ve ısı kayıplarından dolayı oluşabilecek fiziksel sorunların yaşanmaması için mutlaka yapılması gereken bir işlemdir.

Bina ısı yalıtımı nasıl yapılır ?
Bina ısı yalıtımında en çok kullanılan yöntem dış cephe mantolama sistemidir. Mantolama ısı geçişlerini (sıcak ve soğuk) engellemek için bina kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Mantolama işleminden maksimum faydayı alabilmek için bina dış yüzeyinde yalıtılmamış alan bırakılmamalıdır. Mantolama uygulaması bir kere yapılacak bir uygulamadır,  eğer yalıtımsız alan bırakılırsa ısı köprüleri yani ısı kaçakları oluşur ve sıcak hava bu kanallar vasıtasıyla dışarı çıkar veya yaz aylarında içeri girer ve mantolama asıl işlevini yerine getirememiş, hem zamandan hem de paradan zarar edilmiş olur.

Dış cephe ısı yalıtımı  konusunda  (mantolama uygulama nasıl yapılır, fiyatları, faydaları, malzemeleri,yasal zorunluluklar vb..) daha detaylı bilgi almak için mantolama videoları mızı izlemenizi tavsiye ederiz.
Isı yalıtımı ile ilgili tüm sorularınız için 0216 475 12 41 numaralı telefondan bizlere ulaşarak, sesli teknik destek hizmeti de alabilirsiniz.

kaynak : https://www.guneyyapiizolasyon.com.tr/sayfalar.3935.isi-yalitimi-izolasyon-mantolama.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder