10 Eylül 2012 Pazartesi

Poliüretan köpük

Poliol ve izosiyanat adlı iki poliüretan maddenin havayla reaksiyona girerek sertleşip köpürmesiyle elde edilen bir dış cephe mantolama malzemesi dir. Levha veya prefabrik boru formunda üretilebildiği gibi sprey tabancası ile püskürtülerek de uygulanabilir. Sandviç panellerin arasında da kullanılır. Kapalı gözenekli hücre yapısına sahiptir. Rengi sarıdır. Üretiminde kullanılan CFC gazı çevreye zararlı olduğundan bazı üreticiler CFC yerine CO2 gazıyla üretim yaptıklarını ve ürünlerinin çevre dostu olduğunu beyan etmektedirler. Yangın esnasında eriyerek alevli damla saçarlar, bu nedenle kullanıldığı yerlerde ek yangın önlemleri alınmalıdır. EPS, XPS gibi yalıtım malzemelerine oranla daha pahalıdır.

Hangi tür yalıtımlarda kullanılır: Isı, tesisat
Isı iletim katsayısı: Yaklaşık 0,04 W/mK civarındadır. Bu değer malzemenin yoğunluğuna, kullanıldığı yerin sıcaklığına ve üretim sonrası dinlenme süresine bağlı olarak değişir.
Yoğunluğu: 30 – 200 kg/m3 yoğunluklarda üretilebilirler. Bina yalıtımları için 30 – 40 kg/m3 yoğunluklar kullanılır.

Yangın dayanıklılık sınıfı: Çeşitli araştırmalara göre, B1 zor alev alır, B2 normal alev alır, B3 kolay alev alır sınıfına dahil bir malzemedir. Yangın esnasında eriyerek alevli damla saçarlar, bu nedenle kullanıldığı yerlerde ek yangın önlemleri alınmalıdır.
Sıcaklığa dayanımı: – 45 ile 110 0C sıcaklıklar arasında kullanılabilir. Sıcaklığa dayanıklılık konusunda EPS den daha iyidir.
Buhar geçirgenli?i: Kapalı gözenekli olması nedeniyle buharı zor geçirir. Buhar difüzyon direnci oldukça yüksektir (> 5000). Alüminyum kaplı boru ve levhalarda bu değer > 16000 dir.
Basınç dayanımı: 100 – 400 kPa.
Su emme: Bünyesine su alma durumu oldukça düşüktür. (%3 ile %5 arası)
Boyutsal kararlılığı: Kullanılabilir ölçülerdedir.
Kimyasallara dayanıklılığı: Solventlere ve UV ışınlarına karşı dayanıksızdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder