10 Eylül 2012 Pazartesi

Camyünü


Ergimiş camın (silis kumunun) yüksek sıcaklıklarda eritilerek lifli hale getirilmiş halidir. Hammaddesi, silis kumudur. Camyünü ısı yalıtım malzemelerine form vermek ve lifleri birbirine yapıştırmak için bakalit kullanılır. Bu yüzden camyününü bakalitli (sarı) veya bakalitsiz (beyaz) olarak iki türe ayırabiliriz. Bakalitli olarak üretilen camyünü sarı renkte olup rulo, levha gibi bir forma sahiptir. Bakalitsiz olarak üretilen camyünü ise beyaz olup formsuzdur. Oluklu mukavva, kümes teli vs. üzerine dikilerek şilte haline getirilirler. Bakalitli (sarı) olanlar bina ısı yalıtımlarında, bakalitsiz (beyaz) olanlar ise sanayi tipi yalıtımlarda (kazan, boru vs.). Binalarda ısı yalıtımı olarak kullanılan camyününün buhar geçirgenliği oldukça yüksektir. Buhar, malzemenin içinden geçerken yoğuşarak ısı yalıtım özelliğini düşürebilir. Bu nedenle camyününün sürekli kuru kalması çok önemlidir. Piyasada buhar geçirimsiz alüminyum folyolarla yapıştırılmış olarak satılanlar, yoğuşma sorunlarını ortadan kaldıracaktır. Düşük yoğunluklu rulolar oldukça ekonomiktir. Yoğunluk arttıkça fiyat artar. Bakalitli camyünü piyasada 2-15 cm. kalınlıkta, bakalitsiz olanlar ise 5-25 cm. kalnlıkta satılmaktadır.

Hangi tür yalıtımlarda kullanılır: Isı, ses, yangın, tesisat.
Isı iletim katsayısı: İnşaatlarda kullanılacak camyününün ısı iletkenlik değeri yaklaşık 0,040 W/mK dir.

Yoğunluğu: Bakalitli (sarı) camyününün yoğunluğu 10 – 80 kg/m3 iken bakalitsiz (beyaz) camyününün yoğunluğu 130 kg/m3 tür.

Yangın dayanıklılık sınıfı: A1 yanmaz sınıfına dahil bir malzemedir.
Sıcaklığa dayanımı: Bakalitli olanlar (sarı) en çok 250 0C ye kadar, bakalitsiz olanlar (beyaz) 550 0C ye kadar kullanılırlar.

Buhar geçirgenliği: Buhar geçirgenlik değeri yaklaşık 1 olup buharı çok kolay geçirir. Bu nedenle yalıtım yaparken malzemenin sıcak tarafta kalacak yüzeyine alüminyum folyo, PVC gibi buhar geçirimsiz bir örtü kullanılmalıdır. Böylece camyünü sürekli kuru kalarak görevini yapacaktır. Piyasada kendiliğinden alüminyum folyolu camyünü rulolar satılmaktadır.
Basınç dayanımı: Basınç ve çekme dayanımı yoğunluğa bağlı olarak değişir. Düşük yoğunlukta rulo halindeki camyününde basınç dayanımı hiç yoktur.

Su emme: Cam lifleri ıslanmaz, ancak lifler arasındaki hava boşluğu tamamen su ile dolabilir. Bu nedenle malzemenin suyla teması mutlaka önlenmelidir. Islanan camyünü ıslak kaldığı sürece yalıtım görevini yapamaz. Ayrıca su, camyünü içindeki bakaliti olumsuz etkiler.
Boyutsal kararlılığı: Kullanılabilir ölçülerdedir.

Kimyasallara dayanıklılığı: Kimyasallara karşı dayanıklıdır.


http://mantolama.world.edu/2012/08/14/page/3


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder